Gemeente IJsselstein


VVD, CDA en D66 tekenen Contouren voor zelfbewust IJsselstein

IJsselstein heeft een nieuw college. In het historisch stadhuis is maandagmiddag 19 april door de fractievoorzitters van VVD, CDA en D66 de handtekening gezet onder het coalitieakkoord 2010-2014: `Contouren voor een zelfbewuste stad'. De vier kandidaat-wethouders zijn na de ondertekening voorgesteld: Rob de Vries (VVD), Frans Cremer (VVD), Thijs de Jong (CDA) en Marijke van Beukering-Huijbregts (D66).

`Een coalitieakkoord op hoofdlijnen', stelt VVD fractievoorzitter Marcel Sijbrandij. `Het huishoudboekje van de gemeente zal zwaar onder druk komen te staan. We moeten echter voorkomen dat op basis van enkele aannames pijnlijke maatregelen worden getroffen, die straks onnodig blijken te zijn. Maar we zijn realistisch en dus nog kritischer op een kostenbewuste, effectieve en efficiënte besteding van middelen'.

Huishoudboekje
De coalitie wil dat het college voortvarend aan de slag gaat met ombuigingsvoorstellen. Om eerdere politieke keuzes te herijken willen VVD, CDA en D66 in 2010 een kerntakendiscussie voeren met de raad en de financiële consequenties daarvan in beeld brengen. Daarbij worden ook lang gekoesterde zekerheden (als subsidieplafond), ter discussie gesteld en worden mogelijkheden onderzocht voor het toepassen van het profijtbeginsel op diverse voorzieningen.

Over de verhoging van de OZB heeft de coalitie gesteld dat dit pas bespreekbaar is wanneer alle mogelijkheden zijn uitgeput, om oud beleid in te ruilen voor nieuw beleid en de wettelijk voorgeschreven kerntaken niet langer naar behoren kunnen worden uitgevoerd.

VVD, CDA en D66 zien bovendien kostenbesparende mogelijkheden door in te zetten op deregulering en regionale samenwerking. Deze projecten zijn toegedacht aan respectievelijk wethouder Cremer en burgemeester Van den Brink. De coalitie stelt Rob de Vries voor op de portefeuille Financiën. Daarnaast zal hij als wethouder economische zaken, ook Binnenstad als project toebedeeld krijgen. VVD, CDA en D66 stellen een structurele verhoging voor van inspanningen op het gebied van veiligheid en openbare orde door een daadkrachtige aanpak en duidelijke communicatie over meldpunten.
De coalitie vindt tijdige en volledige informatievoorziening belangrijk en wil daarover afspraken vastleggen in een informatieprotocol. Veiligheid en communicatie zijn twee belangrijke posten in de portefeuille van de burgemeester.

Rode contouren
De huidige rode contouren van IJsselstein blijven leidend. VVD, CDA en D66 willen in het kader van de bestuurlijke verkenning met de andere Lopikerwaardgemeenten, een regionale integrale ruimtelijke visie ontwikkelen. Het akkoord stelt dat dit mogelijk leidt tot nieuwe inzichten over woningbouw en het omgaan met herbestemminggebieden, zoals industrieterreinen die zich nu binnen de rode contouren bevinden. Voor de portefeuille Ruimtelijke ordening wordt Frans Cremer voorgesteld.

Ten aanzien van woningbouw spreekt de coalitie niet meer over `sociale woningbouw', maar richt zich beleidsmatig op een doelgroepgerichte aanpak. Hierbij krijgen de komende jaren starters op de woningmarkt en senioren extra aandacht. Als wethouder Volkshuisvesting wordt Thijs de Jong voorgesteld. In zijn portefeuille vallen ook Woon- en leefomgeving en mobiliteit en milieu. Daarnaast komt ook het project IJsselveld-Oost bij De Jong te liggen.

Brede school nieuwe stijl
De coalitie wil scherp beleid voeren op het stimuleren van inwoners om aan het werk te gaan en mee te doen in de samenleving. Beheersing van de Nederlandse taal wordt daarvoor als belangrijke voorwaarde gezien. Op het gebied van onderwijs wordt ingezet op regionale en lokale samenwerkingsverbanden. Zowel inhoudelijk als ook door slimme huisvestingsmogelijkheden in een `Brede school nieuwe stijl'.

Daarnaast stelt de coalitie aandacht te besteden aan jongeren met wie het goed gaat, zodat zij het voorbeeld kunnen vormen voor generatiegenoten. Als wethouder Samenleving wordt Marijke van Beukering-Huijbregts voorgesteld. Specifiek project in haar portefeuille wordt de multifunctionele sportaccommodatie. Hiervoor wordt samenwerking voorgesteld met commerciële partners en het opnemen van woningbouwprogramma's op vrijkomende locaties. Op die manier kunnen middelen worden gegenereerd om hoogwaardige faciliteiten te realiseren.

Frans Cremer (65) is nu wethouder Samenleving, hij zal voor 0,5 fte terugkomen op voornamelijk Ruimtelijke ordening en Deregulering. De wethouders De Vries (57), De Jong (49) en Van Beukering-Huijbregts (38) worden allen fulltime wethouder.

Op donderdag 29 april as. vindt in het Stadhuis in IJsselstein om 20.00 uur, de raadsvergadering plaats waarbij de gemeenteraad kan reageren op het coalitieakkoord. Op de agenda staat dan tevens de installatie van de wethouders en twee nieuwe raadsleden.