Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Petten

Werkbezoek Deltacommissaris Wim Kuijken aan Petten

Deltacommissaris Wim Kuijken heeft op 16 april jl. een werkbezoek gebracht aan de gemeente Petten. Samen met een enkele kinderen opende hij de nieuwe tentoonstelling `De dijk verzwaard, het land bewaard' in bezoekerscentrum Dijk te Kijk van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.

Verder kreeg de Deltacommissaris een toelichting op de planvorming voor de versterking van de Hondsbossche en Pettemer zeewering en duinen ten Noorden van Petten. Voor deze zogenoemde Zwakke Schakels zijn plannen ontwikkeld die dit deel van de kust weer voor 50 jaar veilig moeten maken. De voorkeursoplossing die gedragen wordt door de regio is zand voor de kust. Dijkgraaf Kohsiek benadrukte in zijn presentatie aan de Deltacommissaris dat zand voor de kust van Petten drie keer gebruikt gaat worden. Eén keer voor de kust van Petten, daarna zal een deel van het zand verder spoelen naar de kust van de Kop van Noord Holland en daar ten dienste komen van veiligheid komen. Uiteindelijk landt het dan over decennia aan in de Waddenzee en zal het daar de zandhonger van deze zee stillen. "Drie keer veiligheid voor de prijs van één", aldus Kohsiek. Burgemeester Dekker wees op de kansen voor recreatie en toerisme wanneer er voor een zandige oplossing wordt gekozen. De Hondsbossche en Pettemer zeewering kan als pilot voor de Deltacommissaris dienen; aldus Dekker. Gedeputeerde Kruisinga gaf aan dat een zandige oplossing naast dat het een flexibele oplossing is ook kansen biedt voor de regio. "Hiermee kiezen we voor een veilige én aantrekkelijke kust. Het biedt kansen voor natuur, toerisme en recreatie. Ook sluit de oplossing perfect aan bij het advies van de Deltacommissie. Het woord is nu aan het Rijk, zij moet het uiteindelijke besluit nemen"; aldus Kruisinga.

De Deltacommissaris is per 1 februari 2010 benoemd en stuurt het Deltaprogramma aan, een reeks infrastructurele projecten om onder andere de gevolgen van de verwachte zeespiegelstijging op te vangen. De commissaris vond het werkbezoek heel nuttig. Hij gaat alle informatie gebruiken voor zijn advies aan het kabinet. Het advies moet in september klaar zijn. Hij komt ook zeker terug. Aansluitend opende hij samen met Luc Koshiek, de vierjarige Amber en de vijfjarige Kees de tentoonstelling in Dijk te Kijk.