NEN


Nieuwe norm voor overdrukfiltersystemen

maandag 19 april 2010, 13:48

Voor het werk in een vervuilde omgeving worden machines ingezet met een cabine voor de bestuurder. De lucht in de cabine wordt schoon gehouden door een overdrukfiltersysteem. Voor het veilig werken is het van belang dat dit systeem aan bepaalde eisen voldoet. Die eisen zijn nu vastgelegd in de nieuwe norm NEN 4444 'Overdrukfiltersystemen
- Eisen voor ontwerp, leveringsvoorwaarden, installatie en gebruik'.

NEN 4444 geeft eisen en aanbevelingen voor het ontwerp, de leveringsvoorwaarden, de installatie, het gebruik en het onderhoud van overdrukfiltersystemen en de daarbij behorende filters en bewakingsapparatuur. De norm sluit aan op de normen met algemene eisen voor machines in het kader van de machinerichtlijn.

De norm is van toepassing op overdrukfiltersystemen voor werkruimten in omgevingen waarin zich schadelijke gassen, dampen of nevels bevinden of waar veel opdwarrelend stof aanwezig is. De norm is niet van toepassing voor overdrukfiltersystemen waar reeds Europese normen voor bestaan, zoals voor toepassing in landbouwmachines.

Informatie
Voor inhoudelijke informatie over deze norm of over het normalisatieproces: ir. J. Landré, telefoon (015) 2 690 180 of e-mail advies.machinebouw@nen.nl.