Gemeente Borsele

Proef opspuiten strand in Baarland

Maandagavond 19 april vindt er rond 18.30 uur een proef plaats met het opspuiten van het strand in Baarland. Als de proefspuiting slaagt, starten dinsdag de werkzaamheden. Verwacht wordt dat het opspuiten drie weken duurt, maar dit hangt af van het weer. De werkweg van Waterschap Zeeuwse Eilanden, onderaan de dijk, wordt in verband met de werkzaamheden afgesloten. Het opspuiten van het strand in Baarland is een project van comfortcamping Scheldeoord en de gemeente Borsele. Rijkswaterstaat, Waterschap Zeeuwse Eilanden en Provincie Zeeland zijn hierbij betrokken.

Het aanvullen gebeurt met een speciale sleephopperzuiger, die kan worden ingezet in relatief ondiepe wateren. De zuiger komt bij daglicht en hoog water zo dicht mogelijk bij de wal. Het opspuiten van het zand gebeurt door middel van ârainbowenâ: het zand wordt vanaf het water in een boog op de kant gespoten. Per keer spuit de Vlaamse Overheid 3000 m3 op. In totaal gaat het om 40.000 m3, waarvan ongeveer 30.000 m3 zand zal blijven liggen. De gemeente Borsele transporteert het zand bij laag water naar het bestaande strand en egaliseert het met een shovel. Medio mei zal het strand gereed zijn.

Het zand is afkomstig uit de Westerschelde, waar de Vlaamse Overheid baggerwerkzaamheden uitvoert. De kosten voor het transport en het egaliseren worden betaald door de gemeente en comfortcamping Scheldeoord. Het waterschap zal onderzoek uitvoeren om vast te stellen welke invloed overwaaiend zand heeft op de kwaliteit van de grasmat op de dijk. Indien nodig, wordt het strand de komende twee jaar op dezelfde manier opgespoten. De partijen monitoren de situatie en evalueren het project.

Geschiedenis

De gemeente Borsele heeft in 2006 samen met comfortcamping Scheldeoord het strand in Baarland voor het laatst hersteld. In 2007 heeft een geringe aanvulling plaatsgevonden door middel van het aanvoeren van zand over land. Omdat door plaatselijke stromingen het zand geleidelijk wegspoelde, besloot het Borselse college in april 2009 het zand aan te vullen en de dijk te versterken. Dit laatste werd door het waterschap geëist.

Daarop stelde wethouder Marga Vermue op 7 mei 2009 de gemeenteraad voor het strand op te spuiten en de dijk te versterken. De raad vond de kosten voor de dijkversterking te hoog. Samen met Waterschap Zeeuwse Eilanden is toen gekozen voor een gewijzigde opzet. Om te voorkomen dat de dijk versterkt moest worden, is nu afgesproken dat de gemeente het zand minder hoog aanbrengt dan aanvankelijk de bedoeling was. Ook plaatst het waterschap stuifschermen om het zand vast te houden. De gemeenteraad van Borsele ging op 4 februari 2010 met dit voorstel akkoord.