Ministerie van Defensie

Uruzgan neemt afscheid van gesneuvelde collega's

19 april 2010, 17.25 uur

Militairen en burgers van Task Force Uruzgan hebben vandaag afscheid genomen van de zaterdag gesneuvelde korporaal van de mariniers Jeroen Houweling en marinier Marc Harders. Na een waardige afscheidsdienst en rampceremonie vertrokken ze vandaag met het vliegtuig op weg naar Nederland, waar ze later deze week aankomen op Vliegbasis Eindhoven.

De C-130 Hercules van de luchtmacht maakte een tussenstop in Kandahar, waar het na een eresaluut van de militairen daar doorvloog naar de Verenigde Arabische Emiraten.

Kamp Holland

Op Kamp Holland maakten veel collega's de herdenkingsceremonie mee in de Apache-onderhoudshangaar, waar foto's, muziek en typerende toespraken van kameraden herinnerden aan de omgekomen militairen.

Echte mariniers

Erehaag tijdens de tussenstop van de C-130 Hercules op Kandahar Airfield. Foto: ministerie van Defensie

"Zaterdagmiddag 17 april 2010 zullen wij nooit meer vergeten", spreekt Commandant Task Force Uruzgan, brigadegeneraal Kees van den Heuvel. "De dag dat een laffe aanslag met een geïmproviseerd explosief een einde maakte aan het leven van Jeroen en Marc. Van hen nemen wij nu afscheid. Jeroen en Marc hebben de hoogste prijs moeten betalen voor hun moed en bereidheid zich in te zetten voor een betere toekomst van de bevolking in Uruzgan. Bewaar Jeroen en Marc in jullie herinnering als gewaardeerde en moedige collega's, als echte mariniers."

Goede maten

Battlegroup-commandant luitenant-kolonel Huub Klein Schaarsberg gaf aan dat de militairen daar moeten zijn waar de bevolking is. "Alleen dan kunnen we wat betekenen voor dit land en nog veel belangrijker voor de bewoners", aldus Klein Schaarsberg. "Kortom buiten de poort, in het volle besef dat we daardoor risico's, noodzakelijke risico's, moeten nemen. Die wetenschap is echter wat anders dan geconfronteerd worden met de keiharde werkelijkheid op 17 april, de dag dat we 2 goede maten verloren. Ik wens Jeroen en Marc een goede laatste thuisreis. Wij gaan verder met de missie die voor hen abrupt is geëindigd. We gaan ze missen, maar zeker niet vergeten."

Laatste groet

Erehaag tijdens de tussenstop van de C-130 Hercules op Kandahar Airfield. Foto: ministerie van Defensie

De met de Nederlandse vlag bedekte kisten met de lichamen van de militairen werden na de afscheidsdienst met een Landrover naar het gereedstaande vliegtuig vervoerd. Voorafgegaan door een Canadese doedelzakspeler, begeleidden 2 draagploegen van naaste collega's de voertuigen met de kisten. Langs de gehele route naar het vliegveld bij Kamp Holland vormden honderden Nederlandse, Australische, Amerikaanse en Afghaanse militairen een erehaag. Zij brachten de gesneuvelde militairen een laatste groet en de laatste eer. Terwijl de draagploegen de kisten naar een Nederlandse C-130 Hercules droegen, vuurde een Pantserhouwitser een saluutschot af voor beide gesneuvelden. 2 Apache-gevechtshelikopters van de Nederlandse Air Task Force vlogen een flyby over de aangetreden militairen.

Buitenpost Tabar

Als allerlaatste groet vloog de Hercules over het kamp weg via buitenpost Tabar, de locatie waar de aanslag van zaterdag plaatsvond. Veel collega-mariniers waren daar nog aanwezig en konden zo afscheid nemen van Jeroen en Marc.