Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
19 april 2010

NOORD-HOLLANDSE BURGEMEESTERS WILLEN AANSCHERPING DECLARATIEREGELS

De burgemeesters van Medemblik, Aalsmeer, Uithoorn en Haarlemmerliede en Spaarnwoude willen duidelijkere declaratieregels. Die oproep doen ze naar aanleiding van het onderzoek van RTV Noord-Holland naar het declaratiegedrag van de Noord-Hollandse gemeentebestuurders. Daaruit bleek dat een groot aantal gemeenten de regels verkeerd uitleggen of zelfs helemaal niet kennen. Daardoor moeten diverse burgemeesters en wethouders geld terugbetalen.

De burgemeesters willen dat er een eind komt aan de voortdurende discussie of iets wel of niet mag worden gedeclareerd. Dat schaadt volgens hen het vertrouwen van de burger in de politiek. "Ik vind de schade écht enorm. Daarom zou heldere regelgeving en minder ruimte voor interpretatie helpen", zegt burgemeester van Aalsmeer Pieter Litjes in de uitzendingen van RTV Noord-Holland.

Burgemeester Theo van Eijk van Medemblik pleit er voor dat de regels rondom de vaste onkostenvergoeding worden aangepast. "Of je maakt één vast bedrag en kan niets meer declareren. Of je maakt alles declarabel en moet je gewoon alles overleggen. Eigenlijk is dat laatste het meest zuivere en het meest controleerbare." Ook de burgemeesters van Uithoorn en Haarlemmerliede en Spaarnwoude willen dat de regels rondom de onkostenvergoeding worden aangescherpt.

Elke bestuurder krijgt maandelijks een vast bedrag om lunches, cadeaus en telefoonkosten van te betalen. Maar toch levert dat veel discussie op. Op dit moment is het nog zo dat het vaak afhankelijk is van de uitleg van de gemeente of iets gedeclareerd mag worden of betaald moet worden uit de vaste onkostenvergoeding.

Uit het onderzoek van RTV Noord-Holland bleek dat minimaal tien gemeenten de regels voor de reiskostenvergoeding niet kenden. Een burgemeester of wethouder die de maximale vergoeding van 37 cent per kilometer krijgt, kan geen parkeerbonnen meer indienen. Toch gebeurt dat massaal. Aalsmeer, Bussum en Uithoorn hebben al aangegeven de regels aan te gaan passen en parkeergeld terug te vorderen.

Alle uitkomsten zijn te bekijken op http://www.rtvnh.nl/bonnenonderzoekgemeenten/

Uitzending 'N-H Nieuws' op televisie: maandag en dinsdag om 17:00 uur Uitzending 'N-H Nieuws' op radio: maandag en dinsdag van 06:00-09:00, 12:00-13:00 en 17:00-19:00 uur

Reportage 'De worsteling van gemeenten met declaratieregels' in het programma '10 Minuten': maandag 19 april om 17:30 uur


---

Noot aan de redactie (