Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
April 2010

Mijn pastorietuin
dagboek van een natuurschilder

Zojuist verschenen is een nieuw boek van het kunstenaarsechtpaar Erik van Ommen en Wilma Brinkhof. Zij verhuisden onlangs naar een historische pastorie met een grote tuin, die zij met veel geduld opknapten tot een ware natuuroase. In Mijn Pastorietuin schetsen zij met sfeervolle schilderijen, etsen, tekeningen en teksten een uniek beeld van dat roerige, maar inspirerende eerste jaar.

Beeldend kunstenaar Erik van Ommen en schrijfster Wilma Brinkhof stelden zichzelf een bijzondere taak: het opknappen van de voormalige pastorie en de bijbehorende tuin in het schilderachtige Vries, een historisch brinkdorp in Noord-Drenthe. Mijn pastorietuin is een liefdevol verslag van dit ambitieuze project.

In woord en beeld beschrijft het echtpaar de plannen en de twijfels, de successen en de tegenslagen, en de hulp van vele kleurrijke, lokale karakters. De pastorietuin is tevens een boeiend natuurdagboek met treffende observaties van vogels, vlinders en andere dieren.

'Bang voor mensen zijn de zwaluwen niet hoor,' verkondigt de buurvrouw, 'alleen voor de kauwtjes die nestelen in de lindes die voor de pastorie staan, zijn ze op hun hoede. Als die kauwen in de buurt van het zwaluwnest komen, worden ze meteen verjaagd.' Van boomvalken moeten de zwaluwen ook niets hebben. Als er een over vliegt, horen we dat aan hun opgewonden gekwetter. Met vereende krachten verjagen de buurtzwaluwen de roofvogel.'

Mijn pastorietuin bevat prachtige tekeningen, etsen en schilderijen van Erik van Ommen. Het boek is daarmee minstens zoveel een kijkboek als een leesboek. De sfeervolle teksten zijn van de hand van Wilma Brinkhof. Door de ogen van de kunstenaars ziet de lezer de tuin geleidelijk veranderen in een waar tuinparadijs, en de voormalige gemeenschapsruimte in een atelier en expositieruimte. Daar zullen in de toekomst lezingen en workshops plaatsvinden, onder meer over schilderen en tekenen.

Mijn pastorietuin: een inspirerend document voor kunst- en natuurliefhebbers.

Over de auteurs
Erik van Ommen studeerde in 1983 af aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Groningen. Hij maakt figuratief werk en exposeert in musea en galerieën in binnen- en buitenland. Samen met zijn echtgenote Wilma Brinkhof exploiteert hij Atelier Brink 2. Ze wonen in de voormalige pastorie op de Brink in Vries, een prachtig plaatsje in het noorden van Drenthe.

Mijn pastorietuin

Dagboek van een natuurschilder

Schilderijen, etsen, tekeningen: Erik van Ommen Auteurs: Wilma Brinkhof en Erik van Ommen Uitgever: KNNV Uitgeverij Uitvoering: 72 pag., 17,5 x 16 cm, genaaid gebonden, full colour ISBN: 978 90 5011 321 2

Prijs: ¤ 14,995

----------
Meer informatie voor de pers



Ingezonden persbericht