Groene vent zkt groen event

19/04/2010 12:28

OVAM

OVAM zoekt milieuvriendelijkste evenementen van Vlaanderen.

Met de start van het festival- en evenementenseizoen in het vizier, lanceert de OVAM vandaag een campagne om de milieuvriendelijkste evenementen van Vlaanderen te zoeken. De campagne met als titel "Groene vent zkt groen event" moet organisatoren en medewerkers van festivals, sportevenementen, beurzen, - warm maken om een zo milieuvriendelijk mogelijk evenement te organiseren. Via de campagnewebsite www.ovam.be/groenevent kunnen organisatoren zich inschrijven. Deelnemers moeten de 'Eventscan', een milieu-audit voor evenementen uitvoeren waarmee ze de milieu-impact van hun evenement in kaart kunnen brengen. In oktober, wanneer het zomerfeestgedruis is gaan liggen, zal een jury met experts uit de milieu- en evenementensector, de laureaten van de wedstrijd bekend maken in de categorieën festivals, sportevenementen en indoor-evenementen.

Eventscan berekent ecologische voetafdruk

Als Vlaamse burgers en bedrijven gaan we op een erg verantwoorde wijze om met ons afval. Afval voorkomen, sorteren en recycleren is voor velen een 'tweede natuur' geworden. Maar wanneer we niet in onze vertrouwde omgeving of rol zitten dan nemen we het soms een stuk minder nauw. Festivalterreinen bijvoorbeeld, zien er na afloop soms allesbehalve fraai uit.

Toch zijn er heel wat organisatoren die kosten noch moeite sparen om hun evenementen in de meest milieuvriendelijke omstandigheden te laten verlopen. De OVAM ondersteunt hun inspanningen om zwerfvuil te voorkomen, afval selectief in te zamelen of milieuvriendelijke producten en materialen te gebruiken al enkele jaren met raad en daad.

In 2009 ontwikkelde de OVAM -naar het voorbeeld van de Eco-efficiëntiescan voor KMO's en bedrijven- een Eventscan voor organisatoren van festivals en evenementen. Deze milieu-audit brengt op een eenvoudige manier de ecologische voetafdruk van de organisatie en haar bezoekers in kaart voor diverse thema's zoals afval, catering, ruimtegebruik, energie, - en geeft hen een duidelijk zicht op hun groeipotentieel.

Organisatoren die de Eventscan gebruiken en volledig invullen, kunnen hun dossier indienen voor de Groenevent Awards.

Groenevent Awards bekronen ecologische topprestaties

Om de inspanningen van de organisatoren te waarderen, reikt de OVAM in oktober de Groenevent Awards 2010 uit voor de organisatoren die de beste prestaties neergezet hebben. Kandidaten kunnen t.e.m. 15 september 2010 hun dossier indienen op www.ovam.be/groenevent. De Awards worden uitgereikt in de categorieën festivals, sportevenementen en indoor-evenementen en zijn telkens goed voor een geldprijs van 2.000 euro en uiteraard eeuwige roem in milieuminnend Vlaanderen!

Een jury met experts uit de milieu- en evenementensector beoordeelt de ingediende dossiers op basis van hun behaalde cijfers maar ook op basis van de geleverde inspanningen en prestaties van de organisatoren en hun bezoekers.

Surf naar www.ovam.be/groenevent of word fan van de Groene vent op Facebook

Om de campagne en de wedstrijd te ondersteunen werd de website www.ovam.be/groenevent in het leven geroepen. Naast de Eventscan, het wedstrijdreglement en alle info over de Groenevent Awards kunnen organisatoren hier ook terecht voor ideeën, tips, milieunieuws voor evenementen en een kalender met alle deelnemende festivals en evenementen.

Meer info:

Jan Verheyen - Woordvoerder

P.R. - Persdienst OVAM

Stationsstraat 110 - 2800 Mechelen

Tel.: 015 284 148

GSM.: 0479 890 746

woordvoerder@ovam.be

www.ovam.be

www.ovam.be/groenevent

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel