Ernst & Young

Eurozone Forecast:

zwakke economische groei voor de eurozone tot 2012

Rotterdam, 16 apr 2010 - Hoewel vele grote lidstaten vorig jaar uit de recessie konden klimmen, blijven de verwachtingen op korte termijn voor de eurozone problematisch. Het bbp zal naar verwachting met 1% toenemen in 2010 en met 1,6 % in 2011. De werkloosheid in Europa zal verder toenemen en in 2011 een piekniveau van 17 miljoen werklozen bereiken (10,3% van de totale beroepsbevolking). Zo blijkt uit de 'Eurozone Forecast', het nieuwe kwartaalrapport van Ernst & Young dat is opgesteld in samenwerking met het vooraanstaande Oxford Economics en gebaseerd op het voorspellingsmodel van de Europese Centrale Bank.

"Zeker in tijden van economische crisis blijkt hoeveel behoefte er is aan degelijke macro-economische trends en voorspellingen. Daar waar vele rapporten terugblikken in de tijd, biedt de Eurozone Forecast als enige rapport een échte vooruitblik, niet alleen op de economische situatie van de hele eurozone, maar ook op die van de 16 lokale economieën", zegt Marnix van Rij, Partner bij Ernst & Young.

Zwakke groei in eurozone tot 2012
"De recessie mag dan al voorbij zijn in de eurozone, het is nog te vroeg om opgelucht adem te halen. De economie krijgt nu veel tegenwind door de Griekse financiële crisis en, ondanks enkele lichtpunten, zien wij geen volledig herstel vóór midden 2012, dus pas vijf jaar na het begin van de wereldwijde financiële crisis", waarschuwt Marnix van Rij. Het rapport rekent al in 2010 op een heropleving van de internationale handel en op het herstel van de Amerikaanse en Aziatische economieën. Door de stijgende vraag zal de economie in de eurozone lichtjes aanzwengelen.

Een kloof tussen noord en zuid
Het herstel zal echter niet overal in hetzelfde tempo verlopen. Recent werd duidelijk dat enkele landen - niet alleen Griekenland, maar ook Portugal, Spanje, Ierland en, in mindere mate, Italië - in zware fiscale moeilijkheden verkeren. Door inspanningen om hun budgettekorten te verminderen, zal de economie in de mediterrane landen en in Ierland naar verwachting slechts met gemiddeld 0,6% groeien in de periode 2010-2012, in vergelijking met 1,8% in Duitsland, Frankrijk en de Benelux. Als gevolg daarvan zal er volgens het rapport een kloof ontstaan tussen noord en zuid. Dat staat in sterk contrast met de situatie van vijf jaar voor de crisis toen Griekenland, Ierland, Portugal en Spanje samen een groei kenden van gemiddeld 3,5% per jaar, in vergelijking met minder dan 2% in de noordelijke buurlanden.

Nog meer werkloosheid
De werkloosheid in Europa zal verder toenemen, zo voorspelt het rapport, en zal naar verwachting in 2011 een piek van 17 miljoen werklozen bereiken. De economie moet nog met 1,5 à 2% groeien voordat de productiviteit weer het niveau van voor de crisis bereikt en de tewerkstelling weer zal groeien. De werkloosheidscijfers zullen naar verwachting pas in 2012 weer beginnen te dalen. "Hoewel het bbp van de eurozone in 2009 met 4% verminderde, daalden de werkloosheidscijfers slechts met minder dan 2%. De tussenkomst van veel regeringen en de arbeidswetgeving hebben de schok tijdelijk opgevangen, maar eigenlijk gewoon met enkele jaren uitgesteld", verklaart Marnix van Rij.

Fiscale bezuinigingen remmen groei
Als gevolg van de Griekse crisis zullen strengere fiscale maatregelen in de eurozone sneller moeten worden ingevoerd dan gepland. Het rapport wijst op een aanzienlijke vermindering van de begrotingstekorten: van bijna 7% van het bbp in 2010 naar minder dan 3% in 2014. Dit zal op middellange termijn onvermijdelijk het hersteltempo vertragen. Op langere termijn zal een zwakkere euro de exportlanden echter ten goede komen. "De economie in de eurozone gaat in de komende maanden nog onzekere tijden tegemoet. Daarom pleiten wij ervoor dat overheden zich op groei en tewerkstelling blijven concentreren. De Europese Centrale Bank zou elke verhoging van de rentevoeten minstens tot eind 2011 moeten uitstellen, aangezien weinig banken geneigd zullen zijn om in de nabije toekomst leningen toe te staan", licht Van Rij toe.

Geen dubbele dip, maar twijfel over toekomstig leiderschap van de eurozone Een dubbele dip-recessie, waarbij de eurozone in de tweede helft van dit jaar terugvalt in de recessie, wordt volgens de 'Eurozone Forecast' onwaarschijnlijk geacht, maar blijft voor 20% tot de mogelijkheden behoren. Europa blijft kwetsbaar en hoogstwaarschijnlijk loopt de weg naar groei niet over rozen. Een terugkeer naar de situatie van voor 2007 hoeft daarom niet te betekenen dat Europa op economisch vlak opnieuw een leiderspositie zou innemen. Van Rij besluit: "De financiële crisis en daaropvolgende recessie in het Westen hebben de stroom van kapitaal en rijkdom van ontwikkelde naar ontwikkelingsmarkten alleen maar versterkt. 2% groei realiseren in de eurozone vanaf 2012, lijkt misschien een mooie prestatie in vergelijking met de 4% daling van 2009, maar is niets in vergelijking met de 3,5% groei van de VS of de 5 à 6% groei van de Aziatische markten. Europese regeringsleiders moeten zich afvragen hoe ze deze kloof kunnen dichten."