Gemeente Amersfoort

Persbericht gemeente Amersfoort - maandag 19 april 2010

Winsemius adviseert formatie met BPA, VVD, D66, GroenLinks en CDA

Informateur Pieter Winsemius adviseert om de gestaakte onderhandelingen over het nieuwe college in Amersfoort op te pakken met de fracties van BPA, VVD, D66, GroenLinks en CDA.

Maandag 12 april staakten BPA, VVD, D66 en GroenLinks hun coalitiebesprekingen. De gemeenteraad verzocht de burgemeester op dinsdag 13 april een informateur te benoemen. Burgemeester Albertine van Vliet-Kuiper vroeg, na overleg met de fractievoorzitters, de heer Winsemius om als informateur op te treden. Hij sprak de afgelopen dagen met vertegenwoordigers van de negen raadsfracties.

Advies
De optie van een college met BPA, VVD, D66, GroenLinks en CDA kan bouwen op een sterk draagvlak bij de beoogde coalitiepartners, stelt hij. In zijn advies benoemt de heer Winsemius drie inhoudelijke aandachtspunten: de financiële onderbouwing, de invulling van het Beekdal en de portefeuilleverdeling.

Vervolg
Burgemeester Van Vliet nodigt de voorzitters van bovengenoemde fracties vandaag uit om het vervolg te bespreken.

Informateur
Informateur Winsemius was onder meer twee maal minister en is lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. In Rotterdam trad hij de afgelopen weken op als verkenner voor een nieuw college. Winsemius verzocht voor zijn inzet in Amersfoort geen honorarium te ontvangen, maar een door de gemeente zelf te bepalen schenking te doen aan zijn goede-doelenstichting.

Noot voor de redactie,