Balkenende meest negatief in online nieuws


NIJMEGEN, 20100419 -- In de Clipit zetelpeiling wordt Balkenendes CDA hard geraakt. Demissionair premier en lijsttrekker Balkenende komt naar voren als de lijsttrekker met de meest negatieve berichtgeving op zijn naam en ziet zijn partij zakken naar de zevende plaats in de peiling.

Balkenende meest negatief in online nieuws
CDA-lijsttrekker Balkenende wordt veruit het meest genoemd in berichten met een negatief sentiment. Maar liefst 29% van wat er in de afgelopen twee weken over hem is geschreven is negatief, slechts 10% is positief. Het grote aandeel negatieve berichtgeving is onder andere veroorzaakt door Balkenendes voorstel een nucleair tribunaal op te zetten.

Femke Halsema (GroenLinks) heeft de Thorbeckeprijs (voor politieke welsprekendheid) in ontvangst mogen nemen en dit resulteerde in een nummer 1 positie in de sentimentanalyse. Halsema heeft relatief de meeste positieve berichten op haar naam staan.

Kijk voor de grafiek met het sentiment per lijsttrekker op www.clipit.nl/verkiezingen
Procentueel sentiment per lijsttrekker in totale online berichtgeving van 2-4-2010 tot 16-4-2010

Lijsttrekkers D66, PVV en PvdD meest negatief in social media
Hoewel Balkenende in de totale online berichtgeving het hoogst scoort wat betreft negatief sentiment, komen op Hyves en Twitter de lijsttrekkers Pechtold (D66), Wilders (PVV) en Thieme (PvdD) het meest voor in berichten met een negatief sentiment. Ruim 10% van de berichten over hen is in de meetperiode negatief.

Kees van der Staaij (SGP) komt positief naar voren; bijna 20% van de berichten op Hyves en Twitter heeft een positief sentiment. Opvallend, gezien het recente besluit van de rechter over de toelating van vrouwen tot de partij en de reactie die de SGP daarop gaf. Femke Halsema (GroenLinks) en Mark Rutte (VVD) volgen op plaats 2 en 3.

PvdA meeste tweets; VVD vaakst genoemd op Hyves
De PvdA is op Twitter het vaakst genoemd. Ruim 6.800 tweets werden van 2 tot 16 april over deze partij geplaatst. De VVD volgt met bijna 5.600 tweets op de tweede plaats. D66 staat met ruim 5.300 tweets op de derde plaats.

Opvallend is dat de PVV op Twitter op de vierde plek eindigt, terwijl de partij over het totale berichtenaandeel ver voorloopt op VVD, D66 en PvdA. Echter, wanneer we kijken naar de lijsttrekkers, zien we dat Geert Wilders veruit op 1 staat. Hij wordt met 2.550 tweets het vaakst genoemd. Job Cohen volgt met 2.236 tweets. Op Hyves wordt de VVD het vaakst genoemd, gevolgd door de PvdA.

Vertaling naar zetels
Vertalen we bovenstaande naar zetels, dan komt het CDA er het slechtst vanaf. Op basis van het online berichtenaandeel staat deze huidige regeringspartij omgerekend op slechts 10 zetels; een daling van bijna 40% ten opzichte van twee weken geleden.

Kijk voor de tabel met het aantal zetels per partij op www.clipit.nl/verkiezingen

PVV op 1
Goed nieuws voor de PVV. De partij van Wilders heeft de PvdA ingehaald doordat de PvdA 4 zetels daalde en staat nu op 1. Grootste stijger van deze week is de VVD. De partij stijgt in de peiling van 20 naar 24 zetels en zou de derde grootste partij van Nederland worden.

Volgende peilingen en meer informatie
Meer informatie over de peiling vindt u op www.clipit.nl/verkiezingen. De volgende Clipit zetelpeilingen vinden plaats op 3 mei, 17 mei, 31 mei en 7 juni. Zet die data in je agenda en ga naar www.clipit.nl/verkiezingen. Blijf op de hoogte!





Ingezonden persbericht