Aan de Pas wint NVTG BouwAward 2010


EINDHOVEN, 20100419 -- Aan de Pas in het Zuid-Limburgse Bunde wint de NVTG BouwAward 2010. Van de circa veertig projecten die voor de NVTG BouwAward 2010 zijn ingestuurd, heeft de jury na een uitgebreide voorselectie in twee ronden acht projecten genomineerd. Na de eerste ronde waren nog veertien projecten in de "race' voor de NVTG BouwAward 2010. Op youtube is een filmpresentatie van de winnaar te zien met als titel NVTG BouwAward 2010. De NVTG is de vereniging voor facility professionals in de zorgsector.

De acht genomineerde projecten zijn:

* Sinaï Centrum Locatie Bankras Amstelveen;
* VU Kinderstad Amsterdam;
* Duurzaam Verblijf Beilen;
* Aan de Pas Bunde;
* Parkhoff Dordrecht;
* De Fjord Capelle aan den IJssel;
* Vlietland Ziekenhuis Schiedam;
* Steinmetz | De Compaan Den Haag.

De genomineerde projecten zijn door de voltallige jury onder leiding van professor dr. Robert Huijsman MBA op donderdag 21 en vrijdag 22 januari 2010 bezocht. Alle projecten kennen diverse aspecten die een positieve indruk op de juryleden maken. De jury is unaniem van mening dat Aan de Pas in Bunde de NVTG BouwAward 2010 hoofdprijs wint. In de categorie Cure wint het Vlietland Ziekenhuis een NVTG BouwAward. In de bijzondere categorie is er een NVTG BouwAward voor VU Kinderstad. Een bijzondere aanbeveling/blijk van waardering wil de jury uitspreken voor Steinmetz | De Compaan .
De jury wil benadrukken dat de wijze waarop de genomineerden hun projecten presenteerden bijzonder professioneel was en dat de ontvangst op de locaties getuigde van een grote gastvrijheid. Hieronder leest u de bevindingen van de jury met betrekking tot de prijswinnende projecten.

Aan de Pas
Aan de Pas is een woonzorggebouw voor patiënten met een progressieve spierziekte of andere complexe zorgvraag. De bewoners zijn aangewezen op intensieve verzorging. De achttien bewoners van Aan de Pas zijn geheel of gedeeltelijk afhankelijk van ademhalingsondersteuning.
Het uitgangspunt bij de realisering van Aan de Pas was een gebouw te maken dat de bewoners echt als hun huis ervaren. Uit een reactie van de voorzitter van het bewonersoverleg tijdens het bezoek van de jury aan dit project, blijkt dat serieus met de voorstellen en opmerkingen van bewoners rekening is gehouden.
De jury ervaart Aan de Pas als een warme, gezellige en huiselijke omgeving. De appartementen in Aan de Pas zijn zo geschakeld dat de patiënten maximale privacy hebben. De voorzieningen in het appartement zorgen ervoor dat de bewoners binnen hun beperkte mogelijkheden toch zoveel mogelijk enige zelfstandigheid kennen.
De plafonds van de appartementen (60 m2) zijn hoger dan gangbaar omdat de bewoners veel tijd liggend in bed doorbrengen. Door de hoogte worden de kamers ook vanuit een liggende positie prettig ruimtelijk ervaren. De voorzieningen in de appartementen maken het mogelijk dat bedden op diverse plaatsen kunnen worden geplaatst. Bijzonder vindt de jury ook de badkamer in het gebouw die door de toepassing van speciale verlichting, een geluidsinstallatie en aankleding als een "loungeruimte" kan worden gebruikt.
Onder de indruk is de jury van het oog voor detail, de kwaliteit van de materialen en het architectonische ontwerp van in- en exterieur. Door veel juryleden wordt een positieve opmerking gemaakt over de netheid in het gebouw. Ook de integratie van het gebouw in de bestaande bebouwde en natuurlijke omgeving wordt door de jury als positief ervaren.
De jury is van mening dat uit het gebouw het respect blijkt dat de instelling en de bij de bouw betrokken partijen hebben voor de bewoners.
Zeer positief is de jury over de integratie van de domotica in het dagelijkse leven van de bewoners, hiermee wordt toegekomen aan de menselijke maat. De bewoners zijn immers zonder tussenkomst van derden zelf in staat om bijvoorbeeld gordijnen, verlichting, hoogte van de aanrecht en deuren te bedienen. Dit geeft veel vrijheid en extra mogelijkheden.
Met betrekking tot de toegankelijkheid van enkele voorzieningen zijn er volgens de jury nog enkele details voor verbetering vatbaar. Waarom zijn er bijvoorbeeld klapspiegels in de sanitaire ruimten die voor de meeste mensen in de ruststand niet bedienbaar zijn? En waarom ontbreekt in de sanitaire ruimte een rondgaand alarmkoord als extra toevoeging op het persoonlijke assistentie alarm ?

VU Kinderstad
Op zo'n 35 meter hoogte bevindt zich de wonderlijke wereld van Kinderstad in het VU Medisch Centrum. Het gaat hier om een ontspanningsruimte voor kinderen die in het VU zijn opgenomen. Het doel is om het zieke kind (4 tot 18 jaar) even te laten vergeten dat het ziek is. Ook broertjes, zusjes en andere familieleden en vrienden van het zieke kind zijn in Kinderstad welkom. Kinderstad sluit op de negende verdieping van het VU Medisch Centrum aan op de kinderafdeling van het ziekenhuis.
De sfeer in Kinderstad doet in niets denken aan een ziekenhuis. Zelfs artsen die hier binnen komen, dragen over hun witte jas een vrolijk gekleurde gele "camouflagejas".
Kinderstad komt voort uit de BNA Jonge Architecten Prijsvraag van 2003, die is uitgeschreven door de BNA (Bond van Nederlandse Architecten) en het Ronald McDonald Kinderfonds. VU Kinderstad is een project dat imponeert door de perfecte uitvoering van een doordacht concept. Hierdoor is sprake van meer dan zomaar een ontspannings- en recreatieruimte voor kinderen.
De keuze van duurzame materialen die aansluiten op de kinderwereld, het groeperen van de verschillende items, de kwaliteit van de verschillende onderdelen in combinatie met de locatie bovenop het bestaande gebouw maakt VU Kinderstad tot een uniek project . De kinderen kunnen zich in Kinderstad vermaken met onder meer DJ-tafels, een vliegtuiginrichting en cockpit , een racesimulator in een auto, een kunstgras trapveldje met vitrines vol collectoritems van Ajax en een whizzkid ruimte. Voorzieningen die allemaal door bedrijven zijn geplaatst. Kinderstad beschikt echter ook over de traditionele ontspanningsmogelijkheden zoals een knutseltafel, een poppenhoek en spelletjestafels. De ontwerpers hebben de thematiek geografisch neergezet zodat er vanuit de vliegtuiginrichting en de cockpit uitzicht is op Schiphol. Bij het Ajax-thema is uitzicht op de Arena.

Centraal in de ruimte bevindt zich het theater waarvan de zitplaatsen tevens de trap vormen naar de tweede verdieping van Kinderstad. Kinderen die in deze wonderlijke wereld een trap te gewoon vinden om naar beneden te gaan, kunnen hiervoor de glijbaan gebruiken. Voor minder mobiele kinderen is een lift beschikbaar.
VU Kinderstad is een voorbeeld voor hoe een recreatieruimte voor kinderen kan worden opgezet, waarbij uiteraard moet worden aangetekend dat hier sprake is van royale sponsorgelden. De jury is evenwel van mening dat ook in andere steden een dergelijk zakelijke opzet realiseerbaar is. Hierbij zal dan wel moeten worden gelet op het concept en dat de inrichting niet te veel een "commerciële uitstraling" krijgt. Kinderstad wordt "gerund" door twee betaalde krachten en een grote groep van vrijwilligers. Daarnaast is er ook een "kinderburgemeester".
Een kanttekening wordt door enige juryleden gemaakt bij de overzichtelijkheid van de trap als onderdeel van het theater. Die is voor verbetering vatbaar.

Vlietland Ziekenhuis
Met 480 bedden en vele duizenden polikliniekbezoekers is het Vlietland Ziekenhuis in Schiedam een groot ziekenhuis. Bij de ontwikkeling hebben de twee thema's Toscane en Schiphol centraal gestaan. Toscane voor de kleuren en warme uitstraling, Schiphol voor de verwerking van grote bezoekersaantallen.
Aan de buitenzijde maakt het ziekenhuis een verzorgde, eigentijdse en vriendelijke indruk. Het is een groot gebouw, maar komt heel toegankelijk over.
De centrale hal, die van twee zijden toegankelijk is (OV en parkeerterrein), wordt gekenmerkt door de toepassing van warme, mooie materialen. Centraal in de hal is de receptie ondergebracht. Ondanks het feit dat er behoorlijk veel bezoekers aanwezig zijn, constateert de jury dat er een rustige, ontspannen sfeer hangt. Opmerkelijk fraai zijn de grote spanten waarop het dak van de centrale hal rust. Positief ervaart de jury ook de aandacht voor details in dit gebouw. Bijzondere waardering bestaat voor de looproutes waar men veelal contact met de buitenwereld heeft. Op strategische plaatsen zijn loopbruggen aangebracht die bijdragen aan korte loopwegen. De bewegwijzering in het gebouw is goed.
Het gebouw voorziet erin dat een unieke vermenging van poliklinische- en verpleegafdelingen kon worden gerealiseerd waardoor integrale zorgpaden mogelijk zijn. Zo is bijvoorbeeld sprake van een integratie van de Spoed Eisende Hulp en de Huisartsenpost.
De jury ervaart het Vlietland Ziekenhuis als een bouwproject van hoog professioneel niveau. Waardering heeft de jury voor de toepassing van duurzame materialen.

Een negatief punt wordt genoemd dat het ziekenhuis nog over vierpersoonskamers beschikt. Minder te spreken is de jury eveneens over de loopafstand van de parkeerplaats naar de ingang. Dit wordt als een behoorlijke afstand ervaren. Overigens is het uiteraard mogelijk om mensen met de auto bij de ingang af te zetten. De menselijke maat ziet de jury terug in onder meer het feit dat bezoekers en patiënten zich in dit gebouw goed kunnen oriënteren. Positief is dat de technische infrastructuur van het gebouw voor de langere termijn volop flexibiliteit biedt en daardoor mogelijkheden voor aanpassingen.

Op youtube is een filmpresentatie van de winnaar te zien met als titel NVTG BouwAward 2010.

Over de NVTG
De NVTG is met circa 700 leden de grootste vereniging voor facility professionals in de zorgsector in Nederland. De NVTG BouwAward wordt ongeveer om de drie jaar uitgereikt.

NVTG