Ingezonden persbericht


Baarn, 22 februari 2010

Franchise-evenement in Studio Baarn

Op vrijdag 19 april en zaterdag 20 maart wordt de landelijke Franchise & Formule Beurs Onderneem `t! gehouden in Studio Baarn. Deze beurs is dé ontmoetingsplek voor kandidaat-ondernemers die in contact willen komen met franchiseformules en andere commerciële samenwerkingsvormen. Op de beurs kunnen startende ondernemers zich oriënteren op ruim 60 franchiseformules waarbij zij zich kunnen aansluiten.
Standhouders die op zoek zijn naar ondernemers zijn o.a.: Autotaalglas, Bakker Bart, Bandolera, Bruna, De Kaasspecialist, Etos, Expo, Fortune hot drinks, Jamin, Koopplein.nl, Multivlaai, New York Pizza, Pets Place, Rots-Vast Groep, Signdirect, The Phone House, Yves Rocher en vele andere formules. Ook kunnen de bezoekers workshops van diverse formules bijwonen en een presentatie van de Kamer van Koophandel bijwonen die voorlichting zullen geven over het ondernemerschap als franchisenemer.

Veilige manier van ondernemen
"Franchise is een veilige manier van ondernemen", zegt Guido van der Horst, organisator van de Franchise & Formule Beurs Onderneem 't! "'e sluit je aan bij een J
formule die zijn bestaansrecht al bewezen heeft. Daarnaast ondersteunt de formule je bij de opstart van je eigen onderneming. Ook na de start blijft de fomule je ondersteunen en begeleiden. Ook de financiering van je eigen bedrijf gaat makkelijker omdat de bank de formule al kent."
"Groot misverstand rond franchising is dat je geen zelfstandig ondernemer zou zijn. Maar als franchisenemer ben weldegelijk 100% zelfstandig, alleen conformeer je je aan de afspraken die je met de formule maakt over assortiment, huisstijl en uitstraling", aldus Guido van der Horst. "Bovendien is de slagingskans als franchisenemer veel groter dan dat je geheel zelfstandig gaat ondernemen. Van alle startende ondernemers in de retail geeft 65 procent er binnen drie jaar de brui aan. Bij franchisenemers - met bijvoorbeeld de naam Etos, Bakker Bart of Bruna op de gevel - is het aantal stakers veel lager: vijftien procent."

Veel vrouwelijke starters
Vrouwelijk ondernemerschap is in opmars in Nederland. In de jaren '70 was nog maar 10% van de ondernemers vrouw. Nu is ongeveer een derde (30%) van de Nederlandse ondernemingen in vrouwelijke handen en bovendien beginnen momenteel drie keer zoveel vrouwen als mannen een eigen onderneming.

Ook speelt mee dat werknemersc hap tegenwoordig steeds onzekerder is, meent Guido van der Horst. `Je baan is niet zo veilig meer. Dat maakt het makkelijker om de stap naar het ondernemerschap te nemen. Daarnaast zie je ook steeds meer dat moeders het ondernemerschap ambiëren. Vanwege de vrijheid en zelfstandigheid kan de combinatie werk en gezin naar eigen inzicht worden ingevuld.' Franchising blijkt erg aantrekkelijk te zijn voor vrouwelijke ondernemers, aldus Guido van der Horst. "Zes van de tien snelstgroeiende franchiseformules van Nederland richten zich op vrouwelijke ondernemers. Dit zijn met name formules uit de mode- en de fitnessbranche. Ook op de beurs zijn een aantal formules aanwezig die zich op vrouwelijke ondernemers richten zoals Bandolera, LinCHèrie, Christine le duc. Maar ook formules als bijvoorbeeld Etos, Bodymince en DA hebben een grote aantrekkingskracht op de ondernemende vrouw.

Franchise in cijfers
Het aantal franchisenemers in Nederland is de afgelopen jaren sterk toegenomen. In 2003 waren er 24.561 vestigingen die gerund werden door zelfstandig ondernemers die gebruik maken van een formule. In 2008 waren dat er 34.422, oftewel een groei van ruim 40%.
Niet alleen startende ondernemers sluiten zich aan bij een formule, ook veel middenstanders sluiten zich aan bij franchiseorganisaties. Een belangrijk argument voor middenstanders voor aansluiting is dat een franchisevestiging vaak makkelijker te verkopen is dan een op zichzelf staande zaak. Het is dus een vorm van het veiligstellen van het pensioen.

De beurs is op vrijdag 19 maart geopend van 11.00 uur tot 17.00 uur en op zaterdag 20 maart van 10.00 uur tot 16.00 uur. Toegang, parkeren en kinderopvang is gratis. Kijk voor meer informatie en voorregistratie op www.ikwordondernemer.nl