Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

1 april 2010

16de-eeuwse koorboeken na eeuwen weer bijeen in De Lakenhal Leiden

Van 19 april t/m 18 juli 2010 heeft De Lakenhal een van de belangrijkste muziekschatten van West-Europa in huis: zes 16e- eeuwse koorboeken die eeuwenlang een stil bestaan leidden. Dankzij de unieke samenwerking tussen het Regionaal Archief Leiden, het Egidius Kwartet en Museum De Lakenhal, zijn de Leidse koorboeken sinds lange tijd weer bij elkaar te bezichtigen in het museum.

De enorme boeken (de twee grootste zijn 60x40 cm en 15,5 kg per boek) werden in de 16de eeuw samengesteld voor het Getijdencollege van de Leidse Pieterskerk en hebben op miraculeuze wijze de Beeldenstorm overleefd. Zij geven een goede indruk van het repertoire waarover een kerkkoor halverwege de 16de eeuw kon beschikken en getuigen van het rijke religieuze muziekleven in de Lage Landen. Bovendien vertegenwoordigt deze verzameling handschriften een derde van het totaal aantal bewaard gebleven Franco-Vlaamse koorboeken uit de periode 1540-1560.

Het Egidius Kwartet zet zich de komende jaren in om dit topstuk in ere te herstellen en bij het publiek bekend te maken. Vanaf mei 2010 zullen de zes Leidse Koorboeken eindelijk ook weer klinken, in een reeks concerten door het hele land. Voor meer informatie: www.leidsekoorboeken.nl of www.lakenhal.nl.