Gemeente Alkmaar


Gemeente zet puntjes op de 'i' in winkelcentrum De Mare

De komende weken voert de gemeente afrondende werkzaamheden in het gerenoveerde winkelcentrum de Mare uit, waaronder het aanleggen van blindegeleidelijnen en het plaatsen van bankjes. Met deze laatste puntjes op de 'i' kan iedereen straks nog prettiger winkelen in De Mare. Als alles volgens planning verloopt, zijn de werkzaamheden eind mei 2010 afgerond.

Blindegeleidelijnen

De blindegeleidelijnen worden vanaf maandag 19 april aangebracht op de bestaande bestrating. Deze waren oorspronkelijk niet in de plannen voor het winkelcentrum opgenomen. Cliëntenplatform WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) heeft de noodzaak van de geleiding bij de gemeente onder de aandacht gebracht. De gemeenteraad heeft het advies van WMO overgenomen, waarna het college hiervoor krediet beschikbaar heeft gesteld. Bij het ontwerp is rekening gehouden met de richtlijnen vanuit de CROW (nationale kennisplatform voor infrastructuur, verkeer, vervoer en openbare ruimte).

Veilig en toegankelijk

Op diverse locaties in het winkelcentrum wordt de bestrating aangepast om beter aan te sluiten op de bestaande situatie. Ook de oversteek voor de parkeergarage langs, wordt verbeterd. Hier komt een plateau, zodat met name bewoners van het Rekerheem veilig kunnen oversteken. Op de Laan van Troyes, bij de kruising met de Europaweg, komt het zebrapad terug. Daarnaast worden op verschillende locaties borden geplaatst en belijning aangepast aan de nieuwe situatie. Ter hoogte van Albert Heijn en achter Etos worden herstelwerkzaamheden uitgevoerd aan het riool. De toegankelijkheid van het winkelcentrum en de winkels blijft hierbij gewaarborgd.

Bankjes, verlichting en groen

In het winkelcentrum komen verschillende duurzame en robuuste bankjes, poefs en 'tree-isles'. Een tree-isle is een zitelement rond een boom. Qua verlichting worden op de Europaboulevard en in de passages lampen vervangen. Op het Europaplein worden bestaande masten verplaatst en enkele nieuwe masten bijgeplaatst. Tot slot wordt op sommige plekken groen geplant.

Geringe overlast

De overlast van bovengenoemde werkzaamheden is gering. De gemeente Alkmaar doet er alles aan om overlast tot een minimum te beperken.




Gemeente Alkmaar