Gemeente Rotterdam

16 april 2010

Activiteitenkalender B&W Rotterdam maandag 19 april tot en met zondag 25 april

Concerncommunicatie

Bezoekadres: Stadhuis

Coolsingel 40, Rotterdam

Postadres: Postbus 70012

3000 KP Rotterdam

Burgemeester Aboutaleb en wethouder Bolsius ontvangen broedergemeenschap van Taizé

Maandag 19 april om 11.15 uur ontvangen burgemeester Ahmed Aboutaleb en wethouder Lucas Bolsius vertegenwoordigers van de oecumenische broedergemeenschap van Taizé (Frankrijk). De broedergemeenschap organiseert jaarlijks een Europese ontmoeting met jongeren. De ontmoeting, onder de titel 'pelgrimage van vertrouwen' vindt afwisselend in Oost- en West-Europa plaats. De jongerenontmoeting vindt dit jaar plaats in Rotterdam van 28 december 2010 tot en met 1 januari 2011 in Ahoy Rotterdam. Gemiddeld nemen zo'n 25.000 jongeren in de leeftijd van 17 tot 30 jaar deel aan de ontmoeting.

(Voor meer informatie: Mark van der Roer, Communicatie Bestuursdienst, Tel. 010-267 3024)

Burgemeester Aboutaleb reikt certificaten uit aan jonge buurtbemiddelaars Charlois

Op maandag 19 april om 15.30 uur reikt burgemeester Ahmed Aboutaleb certificaten uit aan jonge buurtbemiddelaars uit Charlois in het Woonhotel aan de Mijnsherenlaan 9. De jongeren van rond de twintig jaar hebben met succes een training Buurtbemiddeling gevolgd. Met het behalen van de certificaat buurtbemiddeling kunnen ze zich inzetten voor het oplossen van problemen met of tussen jongeren. Buurtbemiddeling bestaat in Charlois al enige jaren. De bemiddelaars, bestaande uit vrijwilligers, schieten te hulp bij langdurige conflicten tussen buurtbewoners. In veel gevallen lossen zij problemen op als: overlast van harde geluiden, huisvuil in het trappenhuis of bij de woning, problemen met de erf-afscheiding, last van vreemde geuren, andere levenspatronen, parkeeroverlast of pesterijen.

(Voor meer informatie: coördinator buurtbemiddeling dhr. E. Feekes tel. 010 - 210 1163)

Wethouder Lamers bezoekt Sportiefste School van Nederland

Op dinsdag 20 april presenteert basisschool de Catamaran aan de Catullusweg 25 de formule waarmee zij de titel 'Sportiefste School van Nederland 2009/2010' bereikt hebben. De verkiezing is een initiatief van de KVLO (Koninklijke Vereniging van Leraren Lichamelijke Opvoeding) in samenwerking met het NOC*NSF. Om 12.30 uur reikt wethouder Lamers (jeugd, gezin, onderwijs en sport) de prijs uit aan de sportiefste leerling van Nederland. Sraatvoetbalvirtuoos Soufiane Touzani verzorgt een optreden. De Catamaran is koploper geworden op het gebied van bewegen en een gezonde leefstijl. Op deze school bijna 40% van de leerlingen lid van de schoolsportvereniging en alle leerlingen van groep 3 t/m 8 krijgen minimaal drie keer in de week gym van een vakleerkracht via het programma Rotterdam Lekker Fit! De jury prees De Catamaran vanwege de inzet van vakleerkrachten gym, de aandacht voor gezonde voeding, de verscheidenheid aan sporten tijdens en na schooltijd en de betrokkenheid van ouders.

(Meer informatie: Rotterdam Sportsupport, Marieke Meeuwsen, tel. 010 - 242 9315)

Burgemeester Aboutaleb in debat met burgemeester van Antwerpen

Burgemeester Ahmed Aboutaleb gaat op dinsdag 20 april om 19.30 uur in debat met zijn Antwerpse ambtsgenoot burgemeester Patrick Janssens. De burgemeesters spreken over verschillende grootstedelijke thema's. Zo debatteren ze over veiligheid, onderwijs, jeugd en wordt er ingegaan op het thema bruggen slaan in een verdeelde stad. Beide steden kennen het probleem van een verdeelde stad, hoe verbinden ze verleden aan het heden en de toekomst? Hoe gaan jong en oud, allochtoon en autochtone burgers beter met elkaar om? Dit debat wordt georganiseerd door het Vlaams-Nederlandse Huis deBuren. Het Huis deBuren biedt een platform voor debat over cultuur, wetenschap, politiek en samenleving in Vlaanderen, Nederland en Europa. Het debat wordt gehouden in het toneelhuis/Bourlaschouwburg, Komedieplaats 18, Antwerpen.

(Voor meer informatie: Ann Venneman, communicatie Vlaams-Nederlands Huis deBuren tel. (+32) (0)2 212 19 31)

Wethouder Grashoff spreekt IHS studenten toe

Op woensdag 21 april om 11.00 uur discussieert milieuwethouder Rik Grashoff met IHS-studenten (Institute for Housing and Urban Development Studies) over de Rotterdamse milieuproblematiek en -management bij het Rotterdams Milieu Centrum / studio Hergebruik aan de Coolsingel 57-63. IHS is een internationaal onderwijs instituut dat deel uitmaakt van de Erasmus Universiteit. De studenten zijn afkomstig uit o.a. China, Indonesië, India, Nigeria, Ethiopië en Bolivia. Ze zijn in Rotterdam voor een 1-jarige MSc opleiding in Urban Management and Development.

(Voor meer informatie: RMC, Allison Bouhami, tel. 010 - 465 6496)

Wethouder Vervat bij ondertekening overeenkomst KLM en Havenziekenhuis

KLM Health Services en het Havenziekenhuis gaan samenwerken op het gebied van gezondheid en reizen. Op woensdag 21 april om 12.30 uur tekenen beide partijen een samenwerkingsovereenkomst aan boord van de Nieuwe Maze (opstapplaats Wilhelminapier). Wethouder Hans Vervat (economie) spreekt tijdens deze bijeenkomst over het belang van zorgeconomie voor de stad. De Rotterdamse gezondheidszorgeconomie is met ruim 56.000 arbeidsplaatsen en een geschatte omzet van 2,5 miljard euro, na het haven- en industrieel complex, de tweede grootste economische sector in de stad. Rotterdam wil zich komende jaren verder ontwikkelen als innovatieve zorgstad. Belangrijke thema's zijn daarbij het stimuleren van arbeidsmarkt en scholing, gebiedsontwikkeling, het vergroten van zelfredzaamheid van burgers en het versterken van kennisnetwerken en samenwerkingsverbanden op het gebied van zorg. De samenwerking tussen KLM en het Havenziekenhuis is daar een goed voorbeeld van.

(Voor meer informatie: Odie Geerligs - van Eupen, Concerncommunicatie Bestuursdienst,

tel. 06 - 51 07 47 86)

Burgemeester Aboutaleb verzorgt Pieter Gillislezing

Op woensdag 21 april om 19.30 uur verzorgt burgemeester Ahmed Aboutaleb de Pieter Gillislezing op de Universiteit van Antwerpen, Prinsstraat 13 in Antwerpen. De lezing wordt georganiseerd door Centrum Pieter Gillis van de Universiteit van Antwerpen. Het centrum organiseert elk jaar de Pieter Gillislezing, Gillis was een vriend en geestesgenoot van Erasmus. Vanuit humanistische traditie houdt het Centrum zich bezig met levensbeschouwing, tolerantie, en actief pluralisme. Dit zijn thema's die ook in de lezingen centraal staan. Burgemeester Aboutaleb zal vanuit de politieke praktijk spreken over de dilemma's die culturele en religieuze diversiteit met zich meebrengt.

(Voor meer informatie: Lennart de Jong, Concerncommunicatie Bestuursdienst, tel. 06 - 53284813)

Wethouder Kriens bij conferentie "VraagWijzer spil in het lokale Wmo netwerk"

Op donderdag 22 april van 13.00 uur tot 17.00 uur vindt in brasserie Het Kasteel in Spangen de conferentie "VraagWijzer spil in het lokale Wmo netwerk" plaats. Doel van de conferentie is om professionals die werkzaam zijn binnen de Wmo te betrekken bij de wijze waarop Rotterdam komende jaren verder vorm en inhoud gaat geven aan de VraagWijzer. Om 13.40 uur geeft wethouder Jantine Kriens (volksgezondheid, welzijn en maatschappelijke opvang) een presentatie over het belang van een concrete invulling van de Wmo (wet maatschappelijke ondersteuning), de ontwikkeling van een sterk sociaal netwerk en de rol van de VraagWijzer daarin. Elke deelgemeente heeft een VraagWijzer, waar mensen terecht kunnen met al hun vragen over wonen, zorg en welzijn.

(Meer informatie: SoZaWe, Christel de Valk, tel. 010 - 498 5865)

Wethouder Schrijer opent Werktop 2010

Wethouder Dominic Schrijer (werk, sociale zaken en grotestedenbeleid) opent op donderdag 22 april om 15.00 uur de Rotterdamse Werktop 2010 in de Scheepvaart- en Transportcollege (Lloydstraat 300). Deze werktop heeft als doel het Rotterdamse bedrijfsleven te informeren over en te betrekken bij de actuele regionale arbeidsmarktontwikkelingen. Bezoekers van de Werktop (voornamelijk directeuren en hoofden P&O) volgen diverse workshops en luisteren naar o.a. Mario Been. De werktop wordt georganiseerd door de gemeente Rotterdam in samenwerking met VNO-NCW, Deltalinqs en Colo. Meer informatie is te vinden op www.arbeidsmarktmeester.nl/rotterdamse-werktop.

(Voor meer informatie: Maarten Molenbeek, concerncommunicatie Bestuursdienst, tel. 010 - 267 38 12)

Burgemeester Aboutaleb reikt oorkondes Scholen voor Duurzaamheid uit

Op vrijdag 23 april om 16.30 uur reikt burgemeester Ahmed Aboutaleb oorkondes voor 'Scholen voor Duurzaamheid' uit aan Rotterdamse scholieren die zich hebben ingezet voor een duurzaam en bedrijvig Rotterdam in de Van Nellefabriek (Van Nelleweg 1). Op verzoek van burgemeester Ahmed Aboutaleb als voorzitter van de Board van het Rotterdam Climate Initiative (RCI) hebben middelbare scholieren, van VMBO tot en met VWO, onderzocht hoe bedrijven beter met energie kunnen omgaan. Daarvoor zijn speciale Klimaat Interventie Teams (KIT) opgericht waarmee ze een speciaal programma hebben gevolgd om zich het onderwerp eigen te maken. De teams hebben de afgelopen maanden bedrijven als Eneco, Unilever en Van Gansewinkel doorgelicht op het gebied van energie en klimaat en adviseerden daarbij hoe het (nog) beter kan. Het initiatief is onderdeel van het Rotterdam Climate Initiative (RCI) een klimaatprogramma met als doel om de CO2-uitstoot in 2025 ten opzichte van 1990 met 50% te verminderen, 100% k limaatbestendig te zijn en de Rotterdamse economie te versterken.

(Voor meer informatie: Irma Arends, programmabureau Klimaat, tel. 010 - 267 33 61)

Wethouder Lamers geeft aftrap Fiets je Fit in Bloemhof

Op vrijdag 23 april, om 14:00 uur fietst wethouder Lamers (jeugd, gezin, onderwijs en sport) het allereerste rondje van de fietsles Fiets je Fit! bij basisschool De Pantarijn (locatie de Oversteek), Dubbelstraat 6. Fiets je Fit! is een initiatief van de diensten Sport en Recreatie en dS+V (dienst Stedenbouw en Volkshuisvesting). Uit onderzoek blijkt dat bij veel verkeersongelukken kinderen van 12 tot en met 14 jaar betrokken zijn, de brugklassers die van hun vertrouwde omgeving naar het voortgezet onderwijs gaan met de fiets. Vanuit het programma Lekker Fit! worden daarom fietslessen georganiseerd voor de kinderen uit de groepen 5 tot en met 8. dS+V verzorgt de fietsen. Doel is om de kinderen bewust te maken van het verkeer en van het feit dat ook fietsen gezond is. Na het eerste rondje met wethouder Lamers, krijgen de kinderen een fietsles Fiets je Fit!

(Meer informatie: Sport en Recreatie, Suzanne Labots, 010 - 267 2004)

Wethouder Grashoff opent tijdelijk kunstwerk op Coolsingel 63

Vrijdag 23 april om 17.00 uur opent cultuurwethouder Rik Grashoff een sociaal project van de Italiaans/Alaskaanse kunstenaar Paola Pivi bij Coolsingel 63. Het is een project waarmee een aanzet gegeven wordt tot nadenken over en produceren van een interessante publieke ruimte op de Coolsingel. De geluidsstudio van Paola Pivi is een paar panden verwijderd van de SIR - cinema en Taneda's Coolsingel Cube van Internationale Beeldencollectie Rotterdam. Het bijzondere aan de muziekstudio is dat iedereen die wil hier muziek kan maken maar ook kan luisteren en dat alles is gebaseerd op het geluid van dieren. Tijdens openingsuren is er altijd een gastvrouw of -heer aanwezig plus een soundengineer / muzikant.

(Meer informatie: IBC, Dees Linders, tel. 010 - 225 0854)

En verder...

reikt burgemeester Ahmed Aboutaleb op maandag 19 april om 19.30 uur de prijs uit aan de beste Rijnmondse voetballer van het jaar. De Voetballer van het Jaar van Rijnmond wordt georganiseerd door RTV Rijnmond, de winnaar speelt bij een van de vier profclubs uit de regio Rijnmond: Feyenoord, Sparta, Excelsior en FC Dordrecht. De uitreiking vindt plaats aan boord van de James Cook (opstapplaats Spido, Willemsplein 85).

(Voor meer informatie: Arie den Hoed, Sport RTV Rijnmond, tel. 06 - 53450523)

ontvangt milieuwethouder Rik Grashoff op woensdag 21 april om 18.00 uur de deelnemers van het TNO-congres over CO2 afvang, transport en opslag in de Burgerzaal van het stadhuis. De wetenschappelijke conferentie is onderdeel van een Europees project en wordt ondersteund door het Rotterdam Climate Initiative.

(Meer informatie: Concerncommunicatie Bestuursdienst, Ria van der Linde, tel. 010 - 267 2329)

Opent burgemeester Ahmed Aboutaleb op zaterdag 24 april om 13.30 uur de 55+ Sport en Gezondheidsdag in Sporthal De Rozet aan de laan van Nieuw Blankenburg 11a in de nieuwe deelgemeente Rozenburg. Speciaal voor Rozenburgers van 55+ is er deze dag georganiseerd met diverse sportieve en health & beauty activiteiten.

(Voor meer informatie: Maarten Molenbeek, Concerncommunicatie Bestuursdienst, tel. 010 - 267 3812)

herdenken de Rotterdamse kerken op zondag 25 april om 19.00 uur in de Laurenskerk voor de 27e keer de dag van de vernietiging in het Hebreeuws: de Jom haSjoa. Van de bijna veertienduizend joden uit Rotterdam en omgeving die door de Duitsers weggevoerd werden overleefden nog geen duizend de kampen. Loco-burgemeester Jantine Kriens is namens het gemeentebestuur aanwezig.

(Meer informatie: Platform Religieuze en Levensbeschouwelijke Organisaties, tel. 010 - 412 0112)