Amsterdam RAI

Persbericht

BUILDING HOLLAND 2010 BEVESTIGT BEHOEFTE AAN INTEGRALE AANPAK IN DE BOUWSECTOR

Amsterdam, 19 april 2010 - De eerste editie van Building Holland is positief ontvangen. Het complete aanbod van exposanten, het veelzijdige programma en de innovaties trokken in totaal 9.000 bezoekers naar Amsterdam RAI. Het evenement voor woningbouw, utiliteitsbouw en openbare ruimte trok kwalitatief publiek, zo blijkt uit de gegevens van de bezoekersregistratie. Ruim 70% van de bezoekers is eind- of medebeslisser als het gaat om investeringen of aanschaf van producten door hun bedrijf of organisatie. Tijdens het evenement werden voor de eerste keer de Building Holland Awards uitgereikt. Building Holland 2010 vond plaats van 13 tot en met 15 april in Amsterdam RAI en werd georganiseerd door Amsterdam RAI onder auspiciën van de NVTB en de Vereniging Straatmeubilair.

Beursmanager Robert Johnson van Amsterdam RAI blikt tevreden terug: "Dit was de eerste editie van het nieuwe concept Building Holland waarin BouwRAI, Urban Design en Gebouwtechniek ondergebracht zijn. De eerste zet hebben wij gedaan in 2008 toen BouwRAI en Urban Design Select gelijktijdig werden gehouden. Door te kiezen voor een formule waarin woningbouw, utiliteitsbouw en openbare ruimte als volwaardige disciplines opgenomen worden, zijn wij van mening dat wij een uitstekende propositie hebben geboden voor alle beslissers in de bouw. Building Holland is dan ook circa 15% groter dan BouwRAI en Urban Design Select 2008. De exposanten waren zeer te spreken over het bezoek omdat het echte beslissers waren. Er werd goed zaken gedaan en dat is de essentie van een vakbeurs. Dat het evenement succesvol verlopen is, is terug te zien in het aantal herboekingen voor Building Holland 2012."

Johnson vervolgt: "De gekozen formule van Building Holland werd bevestigd in de vele congressen en seminars. Het gaat in de bouw tegenwoordig om een integrale aanpak waarbij klant, ontwerper, leverancier en bouwer samen moeten werken met duurzame, economische, sneller gerealiseerde en hoogwaardige projecten. De basis is gelegd voor verdieping van het concept Building Holland in 2012. Wellicht met meer aandacht voor innovaties en oplossingen uit het buitenland."

'Ministerie van Ruimte'
Tijdens de officiële opening door Rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol, benadrukte zij dat Nederland anders moet gaan bouwen. "Tot nu toe is er veel te veel overgelaten aan de markt en regionale overheden. Dit heeft geleid tot weinig vooruitgang en 'verrommeling'", aldus Van der Pol. De Rijksbouwmeester pleit voor strakkere regie en aansturing door de Rijksoverheid. Er werd zelfs een 'Ministerie van Ruimte' voorgesteld.

Awards
Op dinsdagavond 13 april werden de winnaars van de Building Holland Awards 2010 bekend gemaakt door Elco Brinkman, voorzitter van Bouwend Nederland en van het Building Holland Comité van Aanbeveling en juryvoorzitter Mick Eekhout, hoogleraar productontwikkeling TU Delft. In de categorie BouwRAI kwam de Hubbel van BUKO Bouwsystemen B.V. als winnaar naar voren. In de categorie Gebouwtechniek werd de prijs toegekend aan Marvin van KiesGroenLicht B.V. Het product Sutu van Yalp B.V. werd bekroond in de categorie Urban Design. De Building Holland Awards werden voor de eerste keer uitgereikt en zijn gericht op het stimuleren van innovaties in de bouw- en openbare ruimte sector.

Integraal bouwen
Building Holland stond onder andere in het teken van actuele thema's als duurzaamheid en integraal bouwen. Aan het thema integraal bouwen werd dan ook een volledig afgewerkt en functionerend gebouw gewijd. Dit bleek een schot in de roos te zijn. Tal van geïnteresseerden bezochten dit unieke project om meer te weten te komen over oplossingen die integraal bouwen biedt. Martin Koppenhol van VBI: "We hebben samen onze nek uitgestoken en een fantastisch voorbeeld gegeven aan de markt hoe integraal samenwerken tot stand komt. Het belangrijkste is een open transparante houding en geloven in de kracht van jezelf maar zeker van je partners. De organisatie van Building Holland snapt dit als geen ander. Een groot compliment naar allen die hebben bijgedragen en bedankt voor het vertrouwen."

Duurzaamheidpaviljoen
Marktleiders op het gebied van duurzaamheid presenteerden zich in het Duurzaamheidspaviljoen waar bezoekers getrakteerd werden op vele innovatieve en duurzame bouwsystemen voor gevels, vloeren en daken. Frank Donkers van Kingspan Duurzame Bouwsystemen: "Deze editie van Building Holland is getransformeerd tot het beoogde platform dat bouwprofessionals op een effectieve en intelligente wijze kennis laat nemen van duurzaamheid, innovatie en succesvolle samenwerkingsconcepten. Kingspan Duurzame Bouwsystemen en haar participanten van het Duurzaamheidspaviljoen kijken met tevredenheid terug op deze bouwmanifestatie die het niveau van een traditionele beurs ontstegen is."

Tevredenheid
Exposant Lohr Liften getuigt dat er op Building Holland ook orders werden geplaatst. "Wij zijn zeer te spreken over Building Holland omdat we op deze manier de mogelijkheid hebben gekregen om verschillende personen binnen een bouwteam samen te laten komen op onze stand en mede dankzij onze standpresentatie een groot project hebben binnengehaald. Tevens zijn er veel potentiële klanten langsgekomen die bijzonder geïnteresseerd zijn in onze maatwerk liftinstallaties, welke geproduceerd worden in onze eigen productiehal. Wij hebben de beurs als zeer positief ervaren.", aldus van der Haagen. Ook Martin Reuvekamp van Falco B.V. reageert verheugd: "We hebben op Urban Design 2010 ook weer flink uitgepakt met veel echte noviteiten. We hebben de beurs dan ook ervaren als een kwalitatief goede beurs zowel in totale uitstraling, maar zeker ook de kwaliteit van de bezoekers was hoog te noemen. Hier zijn al verschillende goede leads uitgekomen." Zakelijke relaties
Veel deelnemers hadden alles uit de kast gehaald om stevige presentaties neer te zetten. De 300 exposanten werden vertegenwoordigd door 1.756 standhouders die veelal ontwikkelingen en contacten onderling uitwisselden. Actualiteit troef in congresprogramma, op debatplein en in Urban theater Building Holland bood beursbezoekers een compleet overzicht van actuele trends en ontwikkelingen. Het congresprogramma behandelde onderwerpen als duurzaamheid, energieneutraal verbouwen en de herstructureringsopgaaf. Op het centrale Debatplein werden gedurende drie dagen debatten gevoerd tussen prominente sprekers over actuele onderwerpen en werden diverse prijzen uitgereikt.

Eerste BREEAM-NL duurzaamheidcertificaten uitgereikt
De Dutch Green Building Council (DGBC) heeft de eerste twee Breeam-NL duurzaamheidcertificaten voor nieuwbouw uitgereikt tijdens Building Holland. Frank Morel van Real Estate Development, dochter van de Schiphol Group, nam het certificaat met drie sterren ('very good') in ontvangst. Joost Uwents van WDP kreeg een certificaat met twee sterren ('good') van Paul Gibbon, directeur duurzaamheid van de BRE, en van Jaap Gillis, voorzitter van het bestuur van de DGBC.

Park Sonsbeek wint Award beste Openbare Ruimte 2010
In het Urban Design Theater werd op de 2e beursdag bekend gemaakt dat Het park Sonsbeek in Arnhem unaniem door de vakjury en publieksjury is gekozen tot beste openbare Ruimte van 2010. Naast Park Sonsbeek waren park Valkenberg in Breda en het Kralingse Bos in Rotterdam genomineerd voor de award 2010.

SSA Conference 2010
Tijdens Building Holland vond op 14 april het tweejaarlijkse Safety & Security Amsterdam Conference plaats. Het congresprogramma met als onderwerp 'slim en veilig bouwen' mocht op veel belangstelling rekenen.

Winnaar VBN Security Manager van het Jaar
Tijdens de SSA Conference vond ook de VBN (Vereniging Beveiligingsmanagers Nederland) Verkiezing Security Manager van het Jaar plaats. VBN heeft deze prijs in het leven geroepen om het vak securitymanagement nog beter op de kaart te zetten. De jury heeft samen met het publiek uit drie genominerden unaniem de heer Berndt Rif (De Nederlandsche Bank) als winnaar uitgeroepen. Building Holland 2012
De eerstvolgende editie van het tweejaarlijkse vakevenement Building Holland staat op het programma voor 17 tot en met 19 april 2012 in Amsterdam RAI.

Noot voor de redactie /

Amsterdam RAI