Gemeente Tilburg

Eerste grote taxicontrole in Tilburg

Meerderheid voertuigen voldoet aan eisen

Op initiatief van de gemeente Tilburg en de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) is in de nacht van zaterdag 17 op zondag 18 april een grote taxicontrole gehouden in Tilburg. In het totaal zijn circa 35 taxivoertuigen gecontroleerd. Een meerderheid van de gecontroleerde voertuigen voldeed aan alle gestelde eisen. Toch zijn er diverse processen verbaal uitgedeeld. Naast defecte verlichting en te gladde banden bleken twee voertuigen meerdere technische gebreken te vertonen. Zij hebben een herstelverplichting opgelegd gekregen. Ook de voor taxivervoer benodigde papieren bleken niet bij alle taxi's in orde. Zowel de Inspectie Verkeer en Waterstaat als de Rijksdienst Wegverkeer spreken van een geslaagde actie.
Het was de eerste integrale taxicontrole in Tilburg. Hieraan werkten naast de Inspectie Verkeer en Waterstaat ook de politie Midden- en West Brabant, de Rijksdienst Wegverkeer (RDW) en Belastingdienst mee.
Vrije markt
De kwaliteit van het taxivervoer staat om verschillende redenen onder druk. De vrije markt is een van de redenen dat er ook vanuit de taxibranche regelmatig signalen over misstanden komen. Zoals fraude met rittenstaten en slechte technische staat van auto's. De taxibranche zelf vraagt daarom ook zelf om frequentere en intensievere handhaving. Door middel van een grootschalige controle wordt een belangrijk deel van het taxibestand van Tilburg gecontroleerd. Kleinere controles worden met enige regelmaat gehouden. Dit persbericht beschrijft activiteiten in Tilburg op initiatief van externe partijen.