Opsporingsbericht : Wie was slachtoffer van Ronald Janssen in 2007 ?

19/04/2010 15:01

Federale Politie - Police Federale

De politie vraagt, op verzoek van de procureur des Konings van Hasselt, om volgend opsporingsbericht te verspreiden :

In het kader van het dossier Janssen hebben de onderzoekers van de Federale gerechtelijke politie Hasselt nog een aantal vragen waarbij u als burger mogelijk kan helpen.

Ze zijn ondermeer op zoek naar de ware toedracht van een uitstap van Ronald Janssen tijdens de nacht van 28 op 29 juli 2007.

Janssen verklaarde dat hij die nacht in de Oostkantons heeft rondgereden met een lichaam in zijn camionette, een fel blauwe Volkwagen Transporter met nummerplaat VLP-724. Rond half 1 's nachts botste hij op een wegcontrole. In de laadruimte van de camionette zagen de agenten een luchtmatras en een damesfiets. Janssen verklaarde dat hij chiroleider was en die spullen bij had voor een jongerenkamp in de buurt. De uitleg klonk aannemelijk. De papieren van Janssen waren in orde en hij had niet gedronken zodat hij mocht verder rijden.

De onderzoekers gaan er vanuit dat Janssen die nacht wel degelijk een lichaam vervoerde, zoals hij eerder dit jaar verklaarde.

Waar het lichaam dan wel is gebleven, blijft nog een raadsel.

De speurders kunnen voorlopig geen link leggen met een onopgeloste verdwijning of met een teruggevonden stoffelijk overschot.

Ze blijven zoeken naar de identiteit van het slachtoffer. Hierover is slechts zeer weinig bekend.

Het zou gaan om een (jonge) vrouw die zich met een damesfiets verplaatste. Vermoedelijk werd ze door Janssen in juli 2007 ontvoerd. Aangezien geen enkele aangifte van verdwijning overeenstemt met de feiten, gaan de speurders er vanuit dat het mogelijk gaat om een asielzoekster, een seizoenarbeidster of een vrouw die illegaal in ons land verbleef.

De fiets van het slachtoffer zou Janssen hebben achtergelaten aan het station van Diest. Het zou gaan om een damesfiets, vermoedelijk met een metalen boodschappenmandje vooraan. Gevonden fietsen worden in Diest openbaar verkocht of komen terecht bij verkooppunt Vélo in Aarschot. De speurders willen graag weten wie een tweedehands damesfiets heeft gekocht die aan de beschrijving beantwoord. Dit kan belangrijk zijn voor het verder onderzoek.

Alle tips, hoe klein ook, zijn welkom via het gratis nummer 0800 91.119. en/of via opsporingen@politie.be

Dit opsporingsbericht staat online op de website van de politie.

Deze oproep tot getuigen + reconstructie wordt tevens opgenomen in de volgende aflevering van Telefacts Crime (VTM) op maandag 19/04/2010 om 22u50.

DGJ-DJO/OAR-TP

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel