Ingezonden persbericht


Persbericht, voor directe publicatie

Competentiegericht onderwijs gaat stevig door

'CGO in het mbo: periode nieuwe zakelijkheid is aangebroken'

Toeval bestaat niet, zeggen ze wel eens. Enkele sprekers op het Symposium CGO, dat VAPRO op 14 april jl organiseerde, waren diezelfde ochtend in de Tweede kamer getuige geweest van de commissievergadering over de Rapportage MBO 2010. Zij kwamen er enthousiast vandaan. Ben Rijgersberg, directeur van de koepel van kenniscentra, Colo, vatte het mooi samen: "Ik zag een verstandige kamer en een verstandige staatssecretaris. Competentiegericht onderwijs gaat stevig door."

Deze constatering zette de toon op het symposium, dat met ruim tweehonderd bezoekers nog maar net paste in de prachtige congreslocatie Fort Voordorp. Tijdens de mini-enquêtes bleek dat de zaal, die was gevuld met vertegenwoordigers uit scholen, bedrijven en overheidsinstellingen, ook niet de twijfel over CGO deelde die de afgelopen maanden overal in de landelijke pers te lezen is. Het is zeker geen oude wijn in nieuwe zakken, hoewel sommigen wel met enige nostalgie refereren aan de situatie van vijfentwintig jaar geleden.

Al die manifesten, radio- en tv-interviews waarbij met name tegenstanders van onderwijsvernieuwing aan het woord kwamen, hebben volgens Hans van Nieuwkerk, kartrekker van MBO 2010, voor een guur klimaat gezorgd binnen het mbo. "De fase van de ideologie heeft in de eerste drie jaar buitengewoon veel beschadigd. Scholen zagen competenties teveel als doel, in plaats van middel. Gelukkig is dat achter de rug. We zijn aangekomen in de fase van zakelijkheid. De komende vier jaar gaan we de mythe uit de wereld helpen. De Balansschool van de toekomst biedt leerlingen een gevarieerde werkweek: met lessen, projecten en opdrachten, binnen en buiten de school. De generatie die nu op natuurlijke wijze met laptop én boek opgroeit, is binnen de school met een opmars bezig. Zij zullen het onderwijs van binnenuit gaan innoveren."

Van Nieuwkerk waarschuwt er wel voor dat de kenniscentra moeten zorgen voor kwalificatiedossiers van topkwaliteit. "Die grondstof is de basis voor goed onderwijs. De dossiers moeten goed aansluiten op een bepaalde leerweg en op een bepaald niveau." Hij stelde bovendien dat 75 tot 90 procent van de problemen die op roc's voorkomen niets met cgo te maken hebben: "Het ontbreekt simpelweg aan de basisvoorziening van goed onderwijs! Gooi die ronkende strategienota's in de sloot. Geef duidelijk aan welke service en maatwerk je de leerling kunt bieden. Maar echte flexibiliteit in het onderwijs is pas mogelijk als je standaardisatie hebt, in examinering bijvoorbeeld."

Met deze vaststelling vindt hij duidelijk Colo en VAPRO aan zijn zijde. Theo Seip, directeur van VAPRO en gastheer van het symposium: "Door alle onrust in het mbo en aandacht voor CGO is er hernieuwde aandacht voor vakmanschap, het leren voor een vak, dat doet ons deugd. Het is voor VAPRO een soort déjà vu. We pleiten al jaren voor landelijke herkenning en erkenning voor vakdiploma's. Gelukkig worden we hierbij nu vanuit onderwijs en zelfs door de staatssecretaris in ondersteund."

In de discussies, die dagvoorzitter Victor Deconinck, met de zaal had, kwamen nauwelijks scherpe randjes of controverses naar boven, hoewel deze en gene refereerde aan gebrekkige samenwerking tussen bedrijfsleven en scholen. Bijna alle sprekers riepen dan ook op om elkaar in de regio op te zoeken, samenwerkingen aan te gaan. Maar MBO 2010-voorman Hans van Nieuwkerk pleit vooral voor rust. "De scholen moeten nu de modernisering gaan afronden. Dat betekent professionalisering van bedrijfsvoering en van de mensen. Toets op functionaliteit van de kwalificatiedossiers, ent deze op niveau, leerwegen en doelstelling. Dat is ons huiswerk voor 2015. De komende jaren zal blijken dat de modernisering van het mbo zowel noodzakelijk als succesvol is geweest." Eens te meer werd duidelijk dat de vraag CGO: hoe nu verder? moet worden beantwoord in de richting van een verdergaande stevige implementatie in plaats van het steeds maar weer ter discussie stellen van het competentiegericht onderwijs.

Ondertussen toont Award-winnaar DSM Engineering Plastics in Emmen met 35 kersverse VAPRO operator-gediplomeerden aan het hoe van het CGO te beheerden. De gewenste modernisering heeft in het Noorden door een goede samenwerking me oa VAPRO al zijn beslag gekregen. Het is een best practice waar velen zich aan kunnen spiegelen.

Noot voor de redactie,