Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Twence sluit 2009 af met goed resultaat

Ondanks de verslechterende afvalmarkt kan Twence Afval en energie terugkijken op een uitstekend 2009. Het netto resultaat was zelfs nog een fractie beter dan in 2008 en kwam uit op E 10,7 miljoen. Dit mede doordat ook de derde lijn van de afvalenergiecentrale in bedrijf kwam.

In de aandeelhoudersvergadering is besloten om de winst aan de algemene reserves toe te voegen. Aan de aandeelhouders wordt een bedrag van bijna E 9,1 miljoen aan dividend uitgekeerd, mede als bijdrage aan de financiering van de Agenda van Twente die door de Regio Twente wordt uitgevoerd.

Ook voor 2010 verwacht Twence een verslechterende afvalmarkt en druk op de prijzen. De daling van de elektriciteitsprijzen, onder meer als gevolg van de economische crisis, heeft eveneens een groot effect op de inkomsten. Desondanks verwacht Twence ook voor dit jaar in de zwarte cijfers te blijven.

In 2009 verwerkte Twence meer dan 830.000 ton afval op de locaties Boeldershoek en Elhorst-Vloedbelt. Ruim 90% daarvan werd omgezet in grondstoffen, bouwstoffen en energie. Mede dankzij het in gebruik nemen van de derde verbrandingslijn nam de energieproductie toe tot 422 GWh.

In 2009 is begonnen met de aanleg van een warmteleiding naar de warmtekrachtcentrale van Essent in Enschede, ten behoeve van stadsverwarming. Ook zijn de voorbereidingen getroffen voor het realiseren van een stoomleiding naar AkzoNobel in Hengelo, dat de stoom benut voor het indampen van pekel. Beide projecten worden in de loop van 2010 opgeleverd, zodat in de tweede helft van het jaar ook energie in de vorm van warmte en stoom zal worden geleverd. Daarmee wordt de energieproductie een steeds groter deel van de totale omzet van Twence.

Twence in het kort
Twence is een afvalverwerkingsbedrijf dat energie produceert. Het bedrijf verwerkt al het huishoudelijke afval en veel van het bedrijfsafval uit de regio Twente. Het afval wordt veilig en volgens de laatste stand van de techniek gescheiden, geschikt gemaakt voor hergebruik, gecomposteerd, verbrand of - als het niet anders kan - gestort.

Twence met zijn hoofdvestiging aan de A35 tussen Hengelo en Enschede, is een groeiend bedrijf waar ruim 200 mensen werken. De Twentse gemeenten zijn de grootste aandeelhouder.

Twence dient het milieu en werkt aan de toekomst: toekomstige generaties moeten kunnen rekenen op een verantwoorde en betaalbare verwerking van afval.