Openbaar Ministerie

Gevangenisstraf, werkstraffen en geldboetes geëist voor mensenhandel en mensensmokkel

19 april 2010 - Functioneel Parket

Het Functioneel Parket heeft vandaag voor de rechtbank in Den Haag een gevangenisstraf van 15 maanden, werkstraffen van 240 uur en geldboetes van 10.000 euro geëist tegen drie verdachten die worden verdacht van betrokkenheid bij mensenhandel en mensensmokkel. Vorige week werden in dit onderzoek gevangenisstraffen geëist tot drie jaar (zie persbericht 12 april 2010). Het onderzoek door de SIOD startte in juli 2009.

Mensenhandel
Tegen een 30-jarige verdachte uit Den Haag is een gevangenisstraf van 15 maanden geëist voor het medeplegen van mensenhandel en mensensmokkel. Deze vrouw, de voormalige vriendin van de 46-jarige hoofdverdachte, heeft niet de hoofdrol gespeeld bij het onderzoek, maar heeft regelmatig nieuwe illegalen aangebracht. Volgens de officieren van justitie wist zij dat de illegalen in erbarmelijke omstandigheden terecht zouden komen en nauwelijks betaald werden voor het werk dat ze moesten verrichten. Zij deed dit voor haar eigen gewin.

Mensensmokkel
Een 39-jarige man en een 26-jarige vrouw uit Rotterdam worden verdacht dat ze behulpzaam zijn geweest bij het illegale verblijf van Indonesiërs uit winstbejag. Het gaat hier om de dochter en schoonzoon van de 46-jarige hoofdverdachte uit dit onderzoek. Volgens de officieren van justitie hebben de verdachten hun huis verhuurd aan de illegalen die hiervoor forse bedragen betaalden. In het huis verbleven teveel mensen, dit gaf problemen op het gebied van hygiëne maar ook voor de veiligheid. Zo ontbrak er bijvoorbeeld een brandmeldinginstallatie. Beiden verdachten hoorden een werkstraf van 240 uur en een geldboete van EUR10.000 euro tegen zich eisen.

Voortgang zaak
Op 10 juni moeten nog vijf andere verdachten zich voor de politierechter verantwoorden. Zij werden in oktober 2009 aangehouden in Gouda en Rotterdam. Zij worden verdacht van mensensmokkel en illegale tewerkstelling.