Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

31 maart 2010

Zin en onzin van klimaatvoorspellingen

Kan de mens klimaatverandering stoppen? Of heeft het helemaal geen zin om je druk te maken? Is het al te laat? Tijdens Spinoza te Paard op 20 april neemt Hans Oerlemans het publiek mee naar de ijskoude gletsjers op Groenland en Antarctica. Hij weet wat we kunnen verwachten, en wat eigenlijk alleen nog maar een wilde gok is.

Hans Oerlemans is hoogleraar meteorologie aan de Universiteit Utrecht en een van de meest prominente klimaatonderzoekers van Nederland. Hij spreekt op 20 april tijdens Spinoza te Paard. Volgens hem is klimaatverandering van alle tijden. De aarde is waarschijnlijk meerdere keren geheel met ijs bedekt geweest, maar er zijn ook lange periodes in de geologische geschiedenis te vinden zonder sporen van een flinke gletsjer. Oerlemans probeert die enorme schommelingen van het klimaat begrijpen. Een van de belangrijkste vragen is daarbij: wat is de rol van de mens in de huidige klimaatverandering?

Als het gedrag van mensen van invloed is op het klimaat, kunnen we dat dan veranderen? Psycholoog Cees Midden laat zien hoe menselijk gedrag werkt, en hoe het gemanipuleerd kan worden. Hij experimenteert met virtual reality om lijfelijke en emotionele ervaringen van mensen te bestuderen. Tijdens Spinoza te Paard geeft hij het publiek een kleine inkijk in hoe onze omgeving en onze overheid ons gedrag kan sturen. Is er hoop dat we nog kunnen veranderen?

Spinozapremie
Hans Oerlemans ontving in 2001 de Spinozapremie van NWO. De NWO-Spinozapremie is de hoogste Nederlandse onderscheiding in de wetenschap. Cees Midden is hoogleraar aan de TU Eindhoven en leider van een NWO-onderzoeksprogramma dat het gedrag van mensen bij overstromingsgevaar bestudeert.

Over NWO
NWO is dé nationale wetenschapsfinancier en heeft tot taak het wetenschappelijke onderzoek in Nederland te laten excelleren via nationale competitie. Jaarlijks geeft NWO ruim 700 miljoen euro uit aan subsidies voor toponderzoek en toponderzoekers, vernieuwende instrumenten en apparatuur, en aan instituten waar toponderzoek wordt bedreven. NWO financiert het onderzoek van ruim 5300 getalenteerde wetenschappers aan universiteiten en instellingen. Selectie door middel van peer review is in handen van onafhankelijke deskundigen. NWO bevordert de overdracht van kennis naar de maatschappij.

Spinoza te Paard

- Datum: 20 april 2010

- Locatie: Paard van Troje, Prinsegracht 12, Den Haag
- Tijd: 20.00 - 21.30, zaal open 19.00 uur
- Prijs: ¤8,50


---

Meer informatie: