Seminar Berenschot over menselijke maat in organisatieverandering

12/04/2010 13:47

Berenschot

Utrecht, 12 april 2010 - Op dinsdag 20 april 2010 organiseert adviesbureau Berenschot in Utrecht een interactief seminar over organisatieverandering in de publieke sector. De publieke dimensie staat hierin centraal: wat maakt veranderen in een politieke of publieke context anders? Hierbij wordt in het bijzonder aandacht besteed aan de menselijke maat in verandering. Welke rol vervullen mensen in veranderingen, met hun emotionele en irrationele overwegingen?

Het interactieve seminar staat onder leiding van Roderik van Grieken, directeur van Het Nederlands Debat Instituut. Toonaangevende sprekers reflecteren vanuit hun eigen perspectief en ervaring op organisatieverandering. Dit zijn onder anderen Jacques Wallage, voorzitter Raad voor het Openbaar Bestuur, Henk Wesseling, gemeentesecretaris van de gemeente Dordrecht, en Marijke Lingsma, bekend van de coachingskalender. Het seminar wordt gevoed met bevindingen uit onderzoek en praktijkervaringen van directeuren, OR-leden en medewerkers. Naast de bijdrage van de sprekers en deskundigen, staan vooral de mening en ervaring van het publiek centraal. Het seminar heeft daarom een interactieve vorm.

Aanleiding voor het seminar is het verschijnen van het boek 'Publieke werken' waarin twaalf verandertrajecten in de publieke sector worden beschreven en waarbij de aandacht met name uitgaat naar de persoonlijke ervaringen en belevingen van betrokkenen. Het boek biedt een onthullende blik achter de schermen van publieke veranderingen. Ter afsluiting van het seminar zal het eerste exemplaar van het boek worden gepresenteerd.

Citaten uit 'Publieke werken':

'Voor veel betrokkenen is het wennen om niet langer in vaste structuren te denken.' (Pieter van der Vinne, wethouder Tubbergen)

'Dé succesfactor voor veranderen is het organiseren van onomkeerbaarheid en eigenaarschap' (Arend Runia, bestuurder van de Stichting Scholengroep Christelijk Onderwijs)

'Stel je de verandering voor als een reis. Als je accepteert dat een verandering altijd anders loopt dan je gepland hebt en dat het je vruchten kan opleveren die je nooit verwacht had, sta je open om te genieten van de reis zelf. Het echte doel is namelijk om te bewegen, niet om de eindstreep te halen.' (Willem Beekman, bioloog)

Berenschot is een onafhankelijk organisatieadviesbureau met ruim 500 medewerkers in de Benelux.





http://www.berenschot.nl