Gemeente Alkmaar


Informatiebijeenkomst restauratieproject collectie Nijenburg

Alkmaar, 12 april 2010

De restauratie van de belangrijke en omvangrijke schilderijencollectie van de Stichting Van Foreest en Van Egmond van de Nijenburgh is in volle gang. Op dinsdag 20 april is er van 16.00 - 18.00 uur een informatieve bijeenkomst over de voortgang in de Prinsenzaal van het Stadhuis te Alkmaar aan de Langestraat 97.

Tijdens deze bijeenkomst zullen Jonkheer drs. N. van Foreest (voorzitter van de stichting), de heer drs. J.C.M. Cox (gemeentesecretaris van Alkmaar) de heer dr. ir. C.S.T.J. Huijts, (directeur vereniging Hendrick de Keyser) mw. dr. C.M. Klinkert (conservator Stedelijk Museum Alkmaar) en mw. drs. L.K. de Koekkoek (directeur Stedelijk Museum Alkmaar) een beeld scheppen van de familie, de restauratie van het landhuis, de restauratie van de collectie en de voorgenomen overzichtstentoonstelling in het Stedelijk Museum Alkmaar.

De collectie
In Heiloo bevindt zich de eeuwenoude buitenplaats Nijenburg. Tuin, landerijen en bosgebied worden beheerd door de Vereniging Natuurmonumenten. Huis en Koetshuis zijn in het bezit van de Vereniging Hendrick de Keyser. Van 1705 tot 2007 is Nijenburg onafgebroken bewoond geweest door leden van de families Van Foreest en Van Egmond van de Nijenburgh. Vele telgen lieten zich portretteren door kunstenaars. De Stichtingscollectie omvat maar liefst vijftig portretten en zal na uitvoerige restauratie grotendeels in het hoofdhuis van Nijenburg worden opgesteld. Het gebouw wordt daartoe momenteel gerestaureerd en zal een gemengde woon-, en verhuurfunctie krijgen. Ook het bij de buitenplaats behorende poppenhuis (met 16e-, 17e- en 19e-eeuwse elementen) wordt gerestaureerd en permanent gepresenteerd in het hoofdhuis.

Samenwerking
Behalve in omvang en kwaliteit onderscheidt het project zich door de samenwerking tussen de Stichting, de gemeente Alkmaar, het Stedelijk Museum Alkmaar en de Vereniging Hendrick de Keyser, een samenwerking die gericht is op het behoud van dit waardevolle erfgoed en het toegankelijk maken voor een breed publiek van de collectie. De collectie is door de Stichting Van Foreest en Van Egmond van de Nijenburgh in langdurig bruikleen gegeven aan de gemeente Alkmaar. Het Stedelijk Museum Alkmaar treedt als beheerder op en begeleidt de restauratie, die wordt uitgevoerd door diverse gerenommeerde restauratoren, onder wie Jan Diepraam, Martin Bijl en Nico Boeijink & Rob Boekel. Ook de bijzondere lijsten van de schilderijen worden gerestaureerd. Het landhuis en het daarin gesitueerde poppenhuis worden momenteel gerestaureerd door de Vereniging Hendrick de Keyser.

De restauratie van de schilderijencollectie is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van de gemeentebesturen van Heiloo en Alkmaar en diverse belangrijke fondsen. Het project zal in 2011 worden afgerond. In het voorjaar van 2011 zal de collectie met de familiegeschiedenis onderwerp zijn van een tentoonstelling in het Stedelijk Museum Alkmaar, waarna de werken zullen verhuizen naar hun definitieve bestemmingen in Nijenburg en in het Stedelijk Museum Alkmaar.

Kunsthistorisch belang
De collectie van vijftig portretten en een wapenbord is van grote betekenis en dateert uit de periode ca. 1550-2000. Kunsthistorisch zijn de schilderijen van belang (bekende schilders als Jan de Baen en Nicolaes Eliasz. Pickenoy leverden werken), maar ook in cultuurhistorisch opzicht zijn zij waardevol. Diverse geportretteerden werden namelijk bekend als bestuurder, wetenschapper of anderszins. Zo is de geschiedenis van de familie verknoopt met de regionale en nationale geschiedenis.