Gemeente Heiloo


130 Heilooër vrijwilligers in startblokken voor AED-reanimatie - In vijf maanden getraind voor hulp bij hartstilstand

Vanaf dinsdag 20 april kunnen 130 vrijwilligers uit Heiloo via sms opgeroepen worden als iemand in het dorp een hartstilstand heeft. Veel inwoners gaven gehoor aan de oproep om AED-vrijwilliger te worden. In een recordtijd van 5 maanden zijn 130 mensen gevonden en klaargestoomd om hulp te verlenen. Maandag 19 april geeft burgemeester Hans Romeyn samen met de vrijwilligers het startsein voor het project in het gemeentehuis.

Word AED-vrijwilliger, want u bent onmisbaar. Die oproep deden burgemeester en wethouders samen met EHBO en brandweer vijf maanden geleden op de weekmarkt aan alle inwoners van Heiloo. Dat was niet tegen dovemansoren gezegd, want vijf maanden later hebben 130 vrijwilligers zich aangemeld en kunnen zij allemaal een AED (Automatische Externe Defibrillator) bedienen en reanimeren. Hans Romeyn: âWat we bereikt hebben is een fantastisch resultaat. Ik vind het bijzonder dat we straks 130 enthousiaste vrijwilligers hebben om in heel Heiloo AED-hulpverlening kunnen biedenâ.Â

Â

Vanaf 20 april kunnen de getrainde vrijwilligers worden opgeroepen om hulp te verlenen bij een hartstilstand. Zij ontvangen in dat geval via de meldkamer van de ambulancedienst een sms-bericht. In het bericht krijgen zij de oproep om te gaan reanimeren of een AED-apparaat te halen en te gaan defibrilleren. Verspreid in Heiloo hangen nu veertien AED-apparaten in speciale kasten. De vrijwilligers kunnen de apparaten 24 uur per dag en zeven dagen per week gebruiken. Heiloo heeft als eerste gemeente in deze regio gekozen voor geavanceerde kasten die de meldkamer op afstand kan openen en sluiten.

Â

Meer vrijwilligers?

Met meer mensen zijn meer levens te redden. Wie interesse heeft om AED-vrijwilliger te worden, kan zich nog steeds aanmelden. Mensen die al gecertificeerd zijn kunnen zich rechtstreeks aanmelden via www.burgeraed.nl. Mensen die nog niet gecertificeerd zijn en AED-vrijwilliger willen worden, kunnen een bericht sturen naar aed@heiloo.nl. Zij worden dan ingedeeld bij de volgende opleidingsronde, in 2011.

Â

Waarom AED Heiloo?

Hulpverlening door AED gebeurt steeds vaker. Door binnen zes minuten na de melding AED hulp te verlenen, wordt de overlevingskans van het slachtoffer vergroot (50 tot 70% in plaats van 5 tot 10%). In 2009 hebben burgemeester en wethouders van Heiloo daarom besloten deel te nemen aan het regionale AED-project van de veiligheidsregio. In Heiloo kan dat nu ook. Inwoners van Heiloo kunnen de AED-kasten herkennen aan het AED-logo op de buitenkant van de kast.