Gemeente Lansingerland

Tentoonstelling âIn Oorlogâ
Expositie

Van 20 april tot en met 14 mei vindt in de SPiL-locatie in Berkel en Rodenrijs een expositie plaats met als thema In Oorlog: Gevolgen van tegenstellingen.

Â

Deze expositie wordt georganiseerd door de Historische Vereniging Berkel en Rodenrijs en is een onderdeel van het lustrumprogramma van het Oranjecomité Berkel en Rodenrijs.

Tegenstellingen en gevolgen
De expositie toont de gevolgen van tegenstellingen tussen mensen en volken met uiteindelijk oorlog als gevolg. Er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van materiaal en beeldmateriaal dat betrekking heeft op de Tweede Wereldoorlog in Berkel en Rodenrijs. U ziet waar tegenstellingen tussen volkeren en groepen binnen de bevolking toe kunnen leiden als democratie buitenspel is gezet.

Kind met Bagage
Speciale aandacht is er voor jongeren. In een kleurrijke tentoonstelling kunt u het verhaal zien van datgene wat jongeren als gevolg van oorlog hun hele verdere leven meedragen: hun bagage. Dit kunnen alleen herinneringen zijn, maar vaker nog zijn het emoties die heel diep ingrijpen in iemands leven: angst, wantrouwen, onzekerheid, eenzaamheid. Er komen mensen aan het woord van wie de jeugd bepaald werd door de Tweede Wereldoorlog.Â

InteractiefÂ
In een interactieve expositie ziet u meer over kinderen die opgroeien in een oorlogssituatie en de gevolgen die zij daarvan ondervinden. Via gepresenteerde teksten blikken vier volwassenen terug op hun ervaringen als kind in de Tweede Wereldoorlog en drie naar Nederland gevluchte jongeren doen hun verhaal.

Vluchtelingen
Samen met Stichting Vluchtelingenwerk 3B wordt ingegaan op de situatie van vluchtelingen en het verwerken van emotionele ervaringen. Ook wordt er informatie gegeven over deelname aan Vredesmissies door militairen en ex-militairen uit onze gemeente.Â

Op 20 april 2010 om 17.00 uur wordt de tentoonstelling officieel geopend door burgemeester Ewald van Vliet.