Gemeente Rheden

Dinsdag opening vernieuwd uitkijkpunt Posbank

In de afgelopen periode is hard gewerkt aan het opknappen van het uitkijkpunt bij de Posbank in Rheden. Daarmee heeft een van de grootste toeristische trekpleisters van Nederland weer de uitstraling gekregen die het verdient. Op dinsdag 20 april om 16:15 uur opent Roland Wanders, directielid van de ANWB, het vernieuwde uitkijkpunt. Hij doet dat samen met wethouder Harriët Tiemens van de gemeente Rheden en de heer Wim Knol van Natuurmonumenten, beheerder van het Nationaal Park Veluwezoom.

De Posbank is één van de drukst bezochte plekken van Nederland. Vooral in de weekends en tijdens vakanties bezoeken vele fietsers en wandelaars het uitkijkpunt. Het uitkijkpunt is eigendom van de gemeente, het omliggende terrein is van Natuurmonumenten. Het uitkijkpunt is rolstoelvriendelijk.

De Posbank is vernoemd naar de in 1918 gebouwde halfronde stenen bank ter ere van het 25-jarige bestuurslidmaatschap van de heer G.A. Pos van de ANWB (toen nog A.N.W.B. Toeristenbond voor Nederland).

Totale opknapbeurt

De inscriptie op de gedenkplaat van het monument is hersteld. Ook is het uitkijkpunt voorzien van een nieuw hekwerk. Daarnaast is de oorspronkelijke opzet van de beplanting zoveel mogelijk in ere hersteld. Tot slot zijn een nieuw oriëntatietableau en een aantal nieuwe houten banken geplaatst. De totale opknapbeurt is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het ANWB fonds. Vrijwilligers van de ANWB hebben daarnaast meerdere dagen meegeholpen.

Posbank ontstaan in ijstijd

Het buitengebied van de gemeente Rheden bestaat uit uitgestrekte bossen, heidevelden, voormalige stuifzandvlaktes en bijzondere landgoederen. Niet voor niets is een deel van dit buitengebied aangewezen als Nationaal Park. Het gebied is sterk gevormd door de laatste twee ijstijden, toen een heuvelachtig landschap ontstond. De Posbank is met 110 meter boven NAP het hoogste punt van de Veluwezoom.