Bouw compressorstation Wijngaarden gestart

20/04/2010 09:53

N.V. Nederlandse Gasunie

Gasunie is gestart met de funderingswerkzaamheden van compressorstation Wijngaarden. Na drie maanden van voorbereidende werkzaamheden markeert dit de werkelijke start van de bouw van het gascompressorstation.

Werkzaamheden

De komende weken wordt er druk gewerkt op de locatie. Niet alleen worden 3.300 heipalen in de veengrond geslagen, ook worden er werkzaamheden uitgevoerd aan de reeds aanwezige leidingen op het terrein. Om de locatie heen is een damwandkuip geslagen. Binnen de kuip zal te zijner tijd grondwater worden onttrokken zodat de aanleg van het ondergrondse leidingensysteem in een droge kuip kan plaatsvinden terwijl de grondwaterstand buiten de kuip niet wordt verlaagd door de bouw van het compressorstation. Daarnaast werkt de damwandkuip als demper voor de trillingen van het slaan van de heipalen.

Het compressorstation zal 1 oktober 2011 in bedrijf worden genomen. Vanaf 1 oktober van dit jaar zullen een aantal gasvoerende faciliteiten onderdeel uitmaken van het gastransportnet van Gasunie.

Het compressorstation wordt gebouwd door CBH Compression, een samenwerkingsverband van Cofely, Ballast Nedam en A.Hak.

Noord-Zuid Route

Het compressorstation maakt onderdeel uit van de Noord-Zuid Route van Gasunie. In deze Noord-Zuid Route worden vele kilometers extra aardgastransportleidingen aangelegd door geheel Nederland en er worden twee nieuwe compressorstations gebouwd. De uitbreiding van het Nederlandse gasnet is nodig omdat in toenemende mate aardgas vanuit het buitenland geïmporteerd moet worden. De eigen winning van aardgas in Nederland en Noordwest-Europa neemt namelijk af, terwijl de vraag naar aardgas op langere termijn nog steeds stijgt. Niet alleen omdat het de schoonste fossiele brandstof is, maar ook omdat het vanwege z'n flexibele inzet kan dienen ter ondersteuning van wind en zonne-energie. Daarom wordt aardgas van steeds verder weg (Noorwegen, Rusland) aangevoerd.

Met de aanleg versterkt Nederland zijn unieke positie als hart van de 'gasrotonde' in de Europese energiemarkt en blijven eindgebruikers in Nederland en het buitenland verzekerd van een veilige en constante aanvoer van aardgas. De realisatie van dit grote infraproject zorgt de komende jaren ook voor een flink stuk extra werkgelegenheid.

Over Gasunie

Gasunie is een Europees gasinfrastructuurbedrijf. Het netwerk van Gasunie is één van de grootste gastransport hogedruknetten in Europa en bestaat uit meer dan 15.000 kilometer pijpleiding in Nederland en Noord-Duitsland, tientallen installaties en ongeveer 1.300 gasontvangstations. De jaarlijkse doorzet van gas bedraagt circa 125 miljard kubieke meter. Wij dienen het algemene belang in de markten waarin we actief zijn en streven ernaar een optimale waarde te creëren voor onze stakeholders. Wij zijn de eerste aanbieder van onafhankelijk gastransport met een grensoverschrijdend netwerk in Europa. We bieden onze transportdiensten aan via onze dochterondernemingen Gas Transport Services B.V. (GTS) in Nederland en Gasunie Deutschland in Duitsland. Daarnaast bieden we ook andere diensten aan op het gebied van gasinfrastructuur, waaronder gasopslag en LNG-aanvoer. Wij beschouwen de wensen van onze klanten als onze voornaamste drijfveer. Wij streven naar het realiseren van de hoogste standaarden op het gebied van veiligheid, betrouwbaarheid, efficiency en duurzaamheid. Mede door de betrouwbaarheid en strategische ligging van het Gasunie-transportnet ten opzichte van groeiende internationale gasstromen kunnen we ons ontwikkelen tot de 'gasrotonde' van Noordwest-Europa.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.