Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie


Gezondheid 2.0, ook voor de verpleeg- en verzorgingshuizen.

Bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen

delen persoonlijke ervaringen op internet

Uw mening, onze zorg. Dat is de titel en de insteek van een groot, landelijk project van de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) waarbij het leefklimaat in ruim honderd verpleeg- en verzorgingshuizen wordt onderzocht. De Federatie verzamelt zo'n 10.000 ervaringen van bewoners en publiceert de verhalen op internet. Grotere kamers en persoonlijk contact zijn belangrijke wensen. Dit blijkt uit de eerste uitkomsten.

De tienduizenden ervaringen die de NPCF met het project optekent worden gepubliceerd op ZorgkaartNederland.nl en ConsumentendeZorg.nl. Hiermee komen persoonlijke verhalen beschikbaar van een doelgroep die zonder dit initiatief niet snel zijn ervaring online deelt. Daarmee wordt voorzien in de grote behoefte aan keuze-informatie van mensen die zorg zoeken. Tevens kan dankzij de resultaten van het project de zorg in instellingen nog beter worden afgestemd op de behoefte van bewoners.

"Persoonlijke ervaringen zeggen vaak meer dan cijfers," vindt Jacqueline Baardman, manager bij de NPCF. "Dit geldt voor de instellingen die hun zorg willen verbeteren, maar ook voor mensen die een instelling willen kiezen voor ouders of voor henzelf."
Een mantelzorger zegt: 'ervaringen zijn voor mij waardevoller dan lijstjes met scores, omdat ze de beleving van andere cliënten en mantelzorgers weergeven.'

Het soms negatieve imago dat over verpleeg- en verzorgingshuizen bestaat, wordt tot nu toe niet door de cliënten bevestigd. Bewoners zijn meestal tevreden over hun verzorging.
"Prima! Eten, drinken, verzorging, bed. Het wordt allemaal vlot geregeld. In het begin wou ik snel naar huis, maar nu woon ik hier goed."

Voor de bewoners van deze instellingen blijken de 'kleine' dagelijkse dingen van groot belang,

zoals het functioneren van een zonnescherm, de wijze waarop wordt schoongemaakt en de

organisatie van de eerste kennismaking met medebewoners. Het oplossen of verbeteren ervan

zou het leven beduidend plezieriger maken. Bewoners blijken ook met groot respect en waardering

te spreken over medewerkers en verzorgers. Echter de werkdruk bij zorgverleners creëert een

drempel voor cliënten om vrij om hulp te vragen. Cliënten stellen het op prijs als er meer vaste

verzorgers zouden zijn. "Ik heb de leeftijd dat ik graag dezelfde gezichten zie, ik zou het

prettig vinden als ik meer dezelfde mensen om me heen zou hebben."

Het project 'uw mening, onze zorg' is opgezet door de NPCF en wordt gedragen door de LOC, de landelijke cliëntenorganisatie in zorg en welzijn, en Zorgbelang Nederland. Ook ActiZ, organisatie van zorgondernemers, staat positief tegenover het project. Het project past in de visie van 'gezondheid 2.0' en het onderzoek van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg 'Gezondheid 2.0; U bent aan zet' waarin centraal staat dat informatie van patiënten voor patiënten een belangrijke peiler in de beschikbare keuze-informatie wordt. Momenteel verkeert de 'oudere patiënt' (50+) nog vaak in de 1.0 situatie .

Nog de hele maand april worden door de NPCF instellingen bezocht. Bewoners en mantelzorgers kunnen hun ervaring ook melden via: www.ConsumentendeZorg.nl, waar ook informatie, het overzicht van deelnemende verpleeg- en verzorgingshuizen en de laatste ervaringen te vinden zijn.

ZorgkaartNederland.nl
De website Zorgkaartnederland.nl geeft een overzicht van het aanbod aan zorgverleners en zorginstellingen in Nederland. Deze website biedt u tevens de gelegenheid om uw waardering voor- en/of ervaringen met de betreffende zorginstelling en/of zorgverlener weer te geven. Hiermee helpt u niet alleen andere bezoekers in de keuze voor de zorgverlener maar geeft u zorginstellingen en zorgverleners praktische suggesties voor het verder verbeteren van hun dienstverlening

Consument en de Zorg.nl
De website ConsumentendeZorg.nl helpt de positie van patiënten en zorgconsumenten ten opzichte van zorgorganisaties te versterken. Daartoe worden op de website gegevens en ervaringen verzameld. Met deze informatie kunnen patiëntenorganisaties een vuist maken naar zorginstanties en/of overheid. ConsumentendeZorg.nl is een initiatief van de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF).

Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) De NPCF is een samenwerkingsverband van patiëntenkoepels- en organisaties. De lidorganisaties zijn actief op de volgende werkterreinen: mensen met een lichamelijke beperking, verstandelijk gehandicapten, psychiatrie, verpleging en verzorging en curatieve zorg (ziekenhuiszorg, huisartsenzorg). De federatie fungeert als platform voor gemeenschappelijke beleidsontwikkeling en belangenbehartiging op inhoudelijke thema's.