Gemeente Purmerend

Coalitieakkoord

20 april 2010

Na weken van overleg en onderhandeling is een coalitieakkoord gesloten met de naam 'alle hens aan dek'. Het coalitieakkoord vormt de basis voor de samenwerking tussen de partijen in het college VVD, PvdA, CDA en Stadspartij en geeft een overzicht van de belangrijkste doelstellingen voor de komende vier jaar. Ondanks donkere financiële wolken hebben de partijen ambities voor de stad en de Purmerenders.

De gemeente Purmerend staat aan het begin van een periode die gekenmerkt gaat worden door beperkte financiële mogelijkheden. De economische crisis en het uitblijven van dividend van de Stadsverwarming hebben grote gevolgen voor het Purmerends huishoudboekje.

Het nieuwe gemeentebestuur staat de komende vier jaar voor de opgave de gemeentefinanciën op orde te krijgen en te houden. Dit betekent dat er bezuinigd moet worden en daarbij horen moeilijke keuzes en maatregelen die veel mensen treffen. Lastenstijgingen voor de burgers moeten zoveel mogelijk beperkt worden. En tegelijk maakt Purmerend zich sterk om de, in de afgelopen jaren met veel inspanningen opgebouwde, maatschappelijke en sociale voorzieningen in stand te houden.

Ondanks de donkere financiële wolken hebben de partijen VVD, PvdA, CDA en Stadspartij ambities voor de stad en de Purmerenders. In de openbare ruimte blijven schoon, heel en veilig de uitgangspunten. Ondanks dat de komende jaren veel bezuinigd moet worden, is de gemeente nog steeds een plek waar de zorg voor de zwakken goed geregeld is en waar iedereen mee kan doen, ongeacht achtergrond of herkomst. De Stadsverwarming is een duurzaam bedrijf en de leveringszekerheid van warmte voor de Purmerenders is een gegeven.

Dit alles zal geen eenvoudige opgave zijn. Maar met respect voor elkaar, slagvaardigheid, gedrevenheid, betrokken burgers en besef van de gezamenlijke verantwoordelijkheid kunnen de gestelde doelen worden behaald.

Purmerend blijft een gemeente waar mensen zich verbonden voelen met de stad en waar het goed wonen, werken en recreëren is.

Coalitieakkoord (pdf).