Ministerie van Economische Zaken

Grotere rol bedrijfsleven bij innovatie

Nieuwsbericht | 19-04-2010

`De economische kracht van Nederland kan sterk verbeterd worden', aldus de Concurrentiekracht-agenda die het Innovatieplatform 19 april heeft uitgebracht. `Het Innovatieplatform slaat met deze conclusie de spijker op zijn kop': zegt minister Van der Hoeven tevens vice-voorzitter van het Innovatieplatform in een reactie.

De Concurrentiekrachtagenda wil Nederland terug in de top-5 van de kennislanden brengen met een krachtige toekomstgerichte economische agenda.

Van der Hoeven: `Deze ambitie is nodig om het niveau van de welvaart in Nederland te behouden. De urgentie moet niet alleen bij de overheid weerklank vinden, een even belangrijke rol is weggelegd voor het bedrijfsleven en de kennisinstellingen. Nederland moet durven kiezen! Met de innovatieprogramma's op sleutelgebieden zijn we goed op weg, maar we moeten keuzes scherper maken en ons commitment langjarig afgeven. Op die manier worden bedrijven ook gestimuleerd meer te investeren in R&D en innovatie'.

`Momenteel wordt het innovatielandschap gekenmerkt door versnippering zowel qua instituten als procedures. Een toppositie vraagt niet alleen om een passend investeringsniveau, maar ook om het doelgericht aanwenden van de middelen die je hebt. Een Kennis en Innovatie Raad met gezag kan daartoe een behulpzaam instrument zijn', aldus de minister.