TenneT


Energieverbruik stijgt

20-04-2010 Het door TenneT gemeten energieverbruik in Nederland neemt weer toe. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van de landelijke elektriciteitstransporteur. In februari was er voor het eerst sinds september 2008 een lichte toename in het energieverbruik te zien. De cijfers van maart laten zien dat het energieverbruik opnieuw stijgt. In vergelijking met het jaar ervoor werd nog wel 5 procent minder elektriciteit verbruikt.

TenneT publiceert iedere maand op haar website rond de 20e actuele cijfers rond om het energieverbruik, productie, import en export. Met de cijfers geeft de landelijke elektriciteitstransporteur meer transparantie over de ontwikkelingen in de elektriciteitsmarkt.

Cijfers over verbruik
De cijfers zijn terug te vinden in een drietal grafieken. Een grafiek toont het elektriciteitsverbruik in terawattuur (TWh) per maand. De getallen zijn weergegeven als voortschrijdend jaartotalen. Dat wil zeggen dat per maand het totaal van die maand inclusief de elf voorgaande maanden is gebruikt. Daarnaast is een grafiek opgenomen, die het procentueel verschil aangeeft in verbruik ten opzichte van dezelfde maand van het jaar ervoor. Een positief getal betekent hierbij dat het verbruik is toegenomen ten opzichte van het vorige jaar, een negatief getal dat het verbruik is afgenomen.

Het verbruikscijfer geeft het verbruik van elektriciteit in Nederland, maar exclusief het verbruik waarin rechtstreeks wordt voorzien door kleine lokale productie-eenheden, zoals windmolens en warmte/kracht eenheden. Ook is niet inbegrepen het industrieel verbruik dat door grote bedrijven op eigen locatie direct zelf wordt opgewekt. Dit verbruik kan door TenneT op het openbare net niet worden gemeten, omdat het de uitkomst is van een lokaal proces. Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek geven aan dat deze decentrale en industriële productie die buiten de waarneming van TenneT valt, momenteel ongeveer 6 % bedraagt. Anders gezegd, het cijfer heeft een representativiteit van 94%.

Het verbruik is onder andere afhankelijk van het aantal werkdagen in een maand en specifieke weersomstandigheden.

Downloads

Verschil in waargenomen verbruik (pdf 575,14 Kb) Waargenomen verbruik (pdf 572,18 Kb)
Waargenomen productie (pdf 578,35 Kb)