Dienstenbond CNV

Nieuws

20 april 2010

Overleg cao dhz-branche vordert gestaag

Onlangs is er een vervolgoverleg gevoerd over een nieuwe cao voor de doe-het-zelfbranche. Het overleg vordert gestaag en is constructief. Maar u zit nu al bijna een jaar in onzekerheid over een nieuwe cao. Daar moet snel een einde aan komen. Het volgende overleg staat gepland voor 26 mei. Hopelijk kan er dan een concreet resultaat geboekt worden.

De gesprekken gaan met name over de vraag hoe heel concreet geïnvesteerd kan worden in opleiding en ontplooiing van medewerkers. De laatste maanden wordt steeds duidelijker dat de economische crisis een behoorlijke impact heeft op de doe-het-zelfbranche. Dat is voor CNV Dienstenbond steeds een belangrijke reden geweest om het behoud van werk en het verbeteren van de arbeidsmarktpositie van medewerkers als topprioriteit te benoemen. Op dit moment wordt er daarom uitgebreid gesproken over een scholingsprogramma voor de branche. Hierdoor moeten medewerkers die niet over diploma's beschikken de kans krijgen een startkwalificatie te behalen en zich verder te ontplooien. Met zo'n startkwalificatie heb je veel uitgebreidere mogelijkheden op de arbeidsmarkt en sta je dus steviger in je schoenen. Een goed en degelijk scholingsprogramma is echter niet van de één op de andere dag gerealiseerd, dus vandaar dat het cao-overleg langer duurt dan gewenst.

Verslechteringen van tafel!
Als het CNV Dienstenbond samen met de werkgevers lukt een uitgebreid scholingsprogramma voor de branche op te zetten, dan zijn wij bereid afspraken te maken over een gematigde loonontwikkeling. Gezien het feit dat de cao al bijna een jaar is verlopen spreken wij nadrukkelijk over een cao voor 24 maanden: dus met een looptijd tot en met 30 juni 2011. De loonsverhoging zal dan gerealiseerd moeten worden in de tweede helft van 2010. De hoogte van deze loonsverhoging is nog onderwerp van discussie, maar is wat ons betreft 1,5%. Daar is wat ons betreft dan wel de voorwaarde aan verbonden dat alle verslechteringsvoorstellen van de werkgevers van tafel gaan. Dat hebben de werkgevers reeds toegezegd, dus:
§ Geen discussie over het nog flexibeler inzetten van medewerkers, waardoor de combinatie van werk, privé en zorgtaken alleen maar lastiger wordt.
§ Geen discussie over het afschaffen van toeslagen voor het werken op avonden.
§ Geen discussie over het verminderen van de toeslag voor het werken op zondagen.

Steun blijft hard nodig!
Het lidmaatschap van CNV Dienstenbond is van groot belang om tot een goede cao te komen! Alleen doordat wij leden hebben kunnen we jouw belangen goed behartigen. Wij willen verslechteringen van de cao tegenhouden en afspraken maken over koopkrachtbehoud en werkzekerheid. Steun je deze lijn? Bespreek dan het lidmaatschap van CNV Dienstenbond ook eens met je collega's. Maak ze lid van de goedkoopste vakbond binnen de doe-het-zelfbranche. Wij bieden onze leden een compleet pakket aan rechtsbijstand, waarmee je al snel EUR150 bespaart ten opzichte van andere rechtsbijstandaanbieders. Daarnaast is het lidmaatschap bij gebruikmaking van automatische incasso de eerste drie maanden gratis! Kijk voor alle voordelen op www.cnvdienstenbond.nl, of op de achterzijde van deze nieuwsbrief.

Voor vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van deze nieuwsbrief kun je terecht bij bestuurder Wessel Breunesse, telefoonnummer 035-6460580 of per e-mail w.breunesse@remove-this.cnvdibo.nl.