Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit


Geachte Voorzitter,
Hierbij stuur ik u mijn antwoorden op vragen van het lid Ormel (CDA) over vleermuizen.

1
Is het waar dat leegstaande woningen aan het Karspel in Hengelo (Gld.) niet mogen worden gesloopt omdat u geen ontheffing verleent vanwege de mogelijke aanwezigheid van vleermuizen, terwijl onderzoek juist uitwijst dat geen enkele vleermuis is aangetroffen?1
De aanvrager van een ontheffing dient bij de aanvraag zodanige informatie aan te leveren dat in redelijkheid op de aanvraag een beslissing kan worden genomen. Er is in dit geval nog geen onderzoek naar vleermuizen uitgevoerd, terwijl het plangebied mogelijk wel geschikt leefgebied voor vleermuizen vormt. Ik heb daarom nog geen beslissing kunnen nemen op de aanvraag.
2
Vraagt de Europese regelgeving op het gebied van ontheffing om aanvullend onderzoek in de zomermaanden wanneer blijkt dat op een bepaalde locatie geen vleermuizen worden aangetroffen in de periode van winterslaap? Nee. Onderzoek in de zomermaanden is slechts nodig wanneer in het plangebied ruimten zijn die mogelijk dienst doen als zomerverblijf of voortplantingsplaats voor vleermuizen. Op grond van de Habitatrichtlijn en dienovereenkomstig de Flora- en faunawet zijn voortplantingsplaatsen van alle soorten vleermuizen beschermd. Die bescherming geldt het hele jaar, ook gedurende de periode dat de vleermuizen niet aanwezig zijn.

1 De Gelderlander, 17 maart 2010
Directie Natuur, Landschap
en Platteland
Team Biodiversiteit
Datum
20 april 2010
Onze referentie
NLP.2010-1404
Pagina 2 van 2

3 en 5
Betekent dit dat in de winter in Nederland nergens huizen gesloopt kunnen worden omdat er mogelijk, ergens verscholen onder een dakpan, een vleermuis in winterslaap aanwezig is?
Ontstaan op deze wijze niet in iedere dorpskern moderne ruïnes die weliswaar een paradijs voor vleermuizen zijn, maar ook tot overlast leiden, of een risico vormen, voor de directe woonomgeving?
Nee. De Habitatrichtlijn en dienovereenkomstig de Flora- en faunawet maken het mogelijk ontheffing te verkrijgen op grond van in de richtlijn genoemde belangen, mits de gunstige staat van instandhouding van de betreffende soorten niet in het geding is. Als onderzoek naar in het plangebied voorkomende beschermde soorten onderdeel uitmaakt van de voorbereiding van de plannen, leidt de zorg voor dergelijke beschermde soorten in de regel niet tot vertraging in de uitvoering.
4
Hoe groot is de kans dat zich in de leegstaande woningen met kapot gegooide ramen, geforceerde deuren en rondhangende jongeren alsnog vleermuizen nestelen?
Dat is niet ondenkbaar. Mochten rondhangende jongeren en vandalisme de vleermuizen verstoren, dan kan daartegen op grond van artikel 10 en 11 van de Flora- en faunawet worden opgetreden.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,
G. Verburg