Sint Franciscus Gasthuis

Splinternieuwe afdeling Neonatologie

Op 8 april 2010 is de eerste baby overgebracht naar de splinternieuwe verpleegafdeling Neonatologie. Voor babys geboren na een zwangerschapsduur van minimaal 30 weken, biedt het Sint Franciscus Gashuis NIDCAP-zorg, Newborn Individualized Developmental Care and Assessment Program.

[Afdeling%20Neonatologie%20Sint%20Franciscus%20Gasthuis_internet.jpg?hid=img ;ar=0] Verpleegafdeling Neonatologie

Als een baby extra zorg nodig heeft, dan wordt deze zorg gegeven op de verpleegafdeling Neonatologie. Deze afdeling is net als de nieuwe Kraamsuites gehuisvest op de tiende verdieping. De moeder blijft daardoor in de buurt van de baby en kan altijd langs gaan om te kijken. Als de moeder niet meer is opgenomen, kunnen ouders via de webcam thuis of op het werk hun baby volgen.

NIDCAP

Op de verpleegafdeling Neonatologie speelt NIDCAP een belangrijke rol. Het NIDCAP programma is ontwikkeld om de zorg aan te passen aan de individuele behoefte van een baby en zo stress zoveel mogelijk te reduceren. Hiernaast stimuleert NIDCAP de hersenontwikkeling van een baby. Ouders leren de gedragingen van hun baby te herkennen, zodat zij beter tegemoet kunnen komen aan de behoeftes van hun baby.

Borstvoeding

In het Sint Franciscus Gasthuis wordt veel waarde gehecht aan het ondersteunen van moeders die borstvoeding geven. Het personeel van de verpleegafdeling Neonatologie, Kraamsuites en de Kinderafdeling is getraind in het toepassen van de richtlijnen voor borstvoeding, die beschreven staan in het borstvoedingcertificaat van het Baby Friendly Hospital.

Topklinisch opleidingsziekenhuis

Het Sint Franciscus Gasthuis is het eerste en enige algemene ziekenhuis in Rotterdam met de topklinische status. Dit betekent dat het Sint Franciscus Gasthuis voorop loopt in de kwaliteit van patiëntenzorg, onderwijs en opleiding, onderzoek en vernieuwing.