Gemeente Breda

Breda op weg naar Tweede Kamerverkiezingen 9 juni

Op woensdag 9 juni zijn de Tweede Kamerverkiezingen. In Breda kan men in elk willekeurig stembureau, eventueel via een gemachtigde, zijn of haar stem uitbrengen. Met een kiezerspas kan men ook in een andere gemeente stemmen. De stempas wordt omstreeks 19 mei verstuurd en de kandidatenlijst in de eerste week van juni. De stembureaus zijn geopend van 07.30 tot 21.00 uur. Sommige stembureaus hebben aangepaste openingstijden. Ook de stemtaxi is weer beschikbaar. Stemmen gebeurt met een stembiljet en het rode potlood. Legitimatie is verplicht.

Machtigen
Kiezers kunnen een andere Bredase kiezer machtigen voor hen te stemmen. De gemachtigde mag voor maximaal twee anderen een stem uitbrengen en dient de volmachtstem tegelijk met de eigen stem uit te brengen. Daarbij dient de gemachtigde in het bezit zijn van (een kopie van) een geldig identiteitsbewijs van de volmachtgever(s).

Men kan ook iemand van buiten Breda machtigen door uiterlijk 26 mei een schriftelijk verzoek in te dienen bij Burgerzaken. Een formulier voor een volmacht is ook te verkrijgen op het Stadskantoor (balie Burgerzaken) of te downloaden via www.breda.nl (âTweede Kamerverkiezingenâ).
Tot en met 8 juni, 14.00 uur, kan men ook een nieuwe stempas (na verlies of niet ontvangen) aanvragen.

Stemmen kan overal, ook in de speciale stembureaus Op de stempas staat het stembureau vermeld dat zich in de buurt van de kiezer bevindt. Maar stemmen kan ook in andere bureaus, zoals in de woon-zorgcentra De Breedonk (09.00 - 10.30 uur), Ruitersbos (11.00 - 12.30 uur) en Westerwiek (15.00 - 16.30 uur), in verzorgingshuis De Leystroom (13.30 - 15.00 uur), in het Amphia Ziekenhuis locaties Langendijk en Molengracht (07.30 - 21.00 uur), bij de Avans Hogeschool (10.00 - 14.00 uur) en op het Centraal Station (06.00 - 21.00 uur).

Stemtaxi
Bredase kiesgerechtigden die slecht ter been zijn kunnen gebruik maken van de stemtaxi. Vanaf 2 juni kan men deze telefonisch reserveren via het gratis nummer 0800-0230033. De stemtaxi rijdt zolang de stembureaus open zijn en kan tot uiterlijk een half uur voor vertrek worden gereserveerd.

Stemmen in een andere gemeente of het buitenland Met een kiezerspas kan men in een andere gemeente stemmen. Een aanvraagformulier is op dezelfde manier te verkrijgen als voor een machtiging. Wie een kiezerspas krijgt moet zijn stempas inleveren. Wie ingeschreven staat in Breda, maar op 9 juni in het buitenland verblijft, kan ook stemmen vanuit het buitenland. Registratie daarvoor is nodig en kan tot uiterlijk 12 mei.

Vragen over de verkiezingen
Informatie over de verkiezingen is beschikbaar via www.breda.nl (âTweede Kamerverkiezingenâ) en www.uheefthetvoorhetzeggen.nl. Ook kan men op werkdagen (08.00 - 14.00 uur, op donderdag tot 20.00 uur) bellen met Burgerzaken via tel. 14 076 of mailen via verkiezingen@breda.nl.

Breda, 20 april 2010