TNO

20 april 2010

Gids voor beoordelen kwetsbaarheden in de voedselketen

TNO heeft samen met een tiental partners uit Europa en Brazilië een methode ontwikkeld om kwetsbaarheden in de voedselketen te identificeren, te beoordelen en te prioriteren. Binnen dit EU project is naar de dynamiek van chemische en microbiologische risico's in de keten gekeken en is een systematische methode van beoordeling ontwikkeld. De methode is in een handzame gids gepubliceerd: Vulnerabilities in the food chain - a stakeholders guide.

Het project Sigma Chain werd gefinancierd uit het EU 6e kaderprogramma. Gesignaleerd werd dat voedselketens kwetsbaar zijn door contaminatie van producten en dat dit niet altijd opgemerkt wordt in de keten door beperkte gerichte informatie-uitwisseling en beperkt zicht op hoe ketens in elkaar steken. Gedurende drie jaar werd op iteratieve wijze kennis en ervaring vergaard uit vier voedselketens: kip en zalm als lange geografische ketens, melkpoeder als keten met veel vermenging en water als snelle contaminatie keten. De systematiek gaat uit van beschikbare kennis van chemische en microbiologische risico's, en de achterliggende keten met informatiestromen. Bij de prioritering worden gezondheidseffecten gewogen met risicoperceptie bij partners in de keten en de consument.

Gids

Naast wetenschappelijke artikelen is vanuit het project een handzame gids verschenen. Deze gids bestaat uit twee delen: een beschrijving van de systematiek als handleiding en een aantal artikelen met relevante achtergrondinformatie over internationale wetgeving, consumentengedrag en bestuurlijke besluitvorming opgenomen.

De gids is in gedrukte vorm in beperkte oplage verschenen, en is sinds kort tevens als PDF te downloaden van de sigma chain project-website, via link: http://www.sigmachain.eu.

Met de gids als handleiding kunnen verantwoordelijke managers op systematische wijze ketens in kaart brengen en de kwetsbaarheid bloot leggen. Op deze manier kunnen de juiste prioriteiten en maatregelen op de juiste plaats in de keten worden gezet.