ROC Friese Poort ROC Friese Poort Topper en BPV-Uitblinker 2010
Bij ROC Friese Poort loopt heel wat talent rond. ROC Friese Poort is trots op deze talenten. Hoogtepunt van het jaar is daarom de verkiezing van de ROC Friese Poort Topper en BPV-Uitblinker. Na een spannende eindpresentatie en interviewronde op maandag 19 april in Stadsschouwburg De Harmonie te Leeuwarden, mogen Jelmer Liefers uit Dronrijp zich BPV-Uitblinker en Henk Akkerman (Sondel), Jelle Boot (Lemmer), Emiel Melchers (Nagele) en Douwe Wildschut (Nijemirdum) zich de ROC Friese Poort Toppers van 2010 noemen!

De genomineerde Toppers en BPV-Uitblinkers zijn stuk voor stuk mensen met talent, creativiteit, ambitie, ondernemerschap en doorzettingsvermogen. Zij laten zien waartoe deelnemers in het mbo in staat zijn!

BPV-Uitblinker
Een ROC Friese Poort BPV-Uitblinker heeft in zijn/haar BPV (stage)-periode een uitzonderlijke prestatie geleverd in het eigen vakgebied. Jelmer (20) van de opleiding Werktuigbouwkunde in Sneek, is een echte uitblinker voor zijn BPV-bedrijf las- en constructiebedrijf Buwalda in Makkum, allround toeleverancier van buis-, frame-, plaat- en constructiewerk voor met name de agrarische sector. Jelmer was in staat de kennis vanuit zijn opleiding daadwerkelijk om te zetten voor het bedrijf. Zo slaagde hij erin programma's te ontwikkelen waardoor ontwerp, planning en productie doelmatiger en met een hoog kwaliteitsniveau kunnen worden uitgevoerd. Ook hield Jelmer zich bezig met het opzetten van een bedrijfsbureau. "Juist het bedrijfsmatige gecombineerd met het uitvoerende werk vind ik leuk," vertelt Jelmer. Buwalda heeft ondervonden dat de aanwezigheid van een stagiair ook daadwerkelijk iets oplevert. "Jelmer gaat altijd net een stapje verder dan alleen de taken uitvoeren die van hem gevraagd worden. Hij brengt structuur aan in het bedrijf, stelt kostenbesparende ideeën voor en kijkt naar de mogelijkheden om nieuwe producten te ontwikkelen. Vooral dat laatste is erg belangrijk. Omdat de markt voor hekken uiteindelijk deels verzadigd zal raken, is het goed je productaanbod te vergroten," aldus een enthousiaste BPV-begeleider Rein Attema. De jury prees Jelmer om zijn werkniveau en sociale vaardigheden: "Het is niet niks wat Jelmer als stagiair allemaal voor elkaar heeft gekregen. Dat iedereen in deze economische tijden staat te springen om Jelmer in dienst te nemen zegt eigenlijk wel genoeg!"

Topper
De ROC Friese Poort Topper heeft een aansprekende en/of uitzonderlijke prestatie geleverd binnen de opleiding. Henk (20), Jelle (19), Emiel (20) en Douwe (20) van de opleiding Mechatronica in Emmeloord, bouwden als afstudeerproject een indrukwekkende racesimulator. Het team koos voor een nieuwe technologie die nog maar weinig wordt toegepast: pneumatische spiercilinders en proportionele ventielen. Deze technieken zorgen voor soepele en realistische bewegingen: het utlieme Schumacher-gevoel. Naast de simulator, die wordt gebruikt bij educatieve doeleinden en promotie van de opleiding Mechatronica, ontwierpen de technische toppers een testopstelling, waar andere deelnemers kennis kunnen maken met spiercilinders en proportionele ventielen. Juryvoorzitter, burgemeester Ferd Crone van Leeuwarden, vond de groep van de vestiging Emmeloord zeer innovatief: "Deze heren zijn enthousiast over hun vak en laten zien hoe leuk techniek kan zijn en wat voor prachtproducten je kunt maken!" "Elke dag dat we aan de simulator werkten was weer een uitdaging. Door goede samenwerking met bedrijven uit de Polder en Friesland, Wevano machinery, Care schadeservice en Multicoat, hebben we een prachtig product neer kunnen zetten," zo vertelt het trotse team.