Politie Groningen

Student in brand gestoken tijdens ontgroening

Giethoorn / Groningen, 20-04-2010 o Tijdens een ontgroening op een eilandje bij Giethoorn is zondagochtend 11 april een 21-jarige lid van een studentenvereniging uit de stad Groningen zwaar gewond geraakt. Volgens het slachtoffer werd hij op eigen verzoek door een medestudent in brand gestoken.

De student moest samen met drie andere studenten een ontgroening ondergaan om toe te kunnen treden tot het dispuut van de studentenvereniging. Onderdeel van de ontgroening was dat het viertal in tourbeurt slechts enkele uren per dag mochten slapen. Op een gegeven moment trok het slachtoffer een Sinterklaaspak aan. Hij vroeg vervolgens aan de andere drie studenten om hem in brand te steken. Eén van de drie goot een brandbare vloeistof over de mantel van het slachtoffer heen. Toen de mantel in brand was gestoken, ontstond vrijwel direct een vuurbol. De student rende al brandend het water in.

Brandwonden

Zonder enige medische behandeling ging de ontgroening door. Het slachtoffer en de andere drie kandidaten werden dezelfde dag geïnaugureerd, zodat zij ook tot het dispuut zijn gaan behoren. Pas veertig uur na het incident liet de 21-jarige zich onderzoeken door een arts. Hij werd opgenomen in het brandwondencentrum in Groningen. Daar werd vastgesteld dat zes procent van zijn rug met tweede- en derdegraads brandwonden was verbrand. De student ligt nog steeds in het ziekenhuis. Hij moet daar waarschijnlijk nog de hele week behandeld worden aan zijn verwondingen.

Strafrechtelijk onderzoek

Het slachtoffer werd door de studentencontactfunctionarissen van Regiopolitie Groningen gehoord over het incident. Hij wilde geen aangifte doen. Wel heeft de man een verklaring over het gebeurde afgelegd. De ouders van de studenten deden echter wel aangifte van zware mishandeling. Zij zijn van mening dat dergelijke
ontgroeningstaferelen niet vaker mogen gebeuren. De ouders hebben de wens geuit dat de onderste steen boven komt. De drie andere studenten worden binnenkort gehoord. Na overleg met de officier van justitie is besloten een strafrechtelijk onderzoek in te stellen.