Gemeente Bunnik


Engelse vliegtuigbom ontdekt bij Vechten

Tussen het spoor richting Arnhem en de A12, buiten de bebouwde kom, is een bom uit de Tweede Wereldoorlog ontdekt.

Tussen het spoor richting Arnhem en de A12, buiten de bebouwde kom, is een bom uit de Tweede Wereldoorlog ontdekt.

De bom is op 15 april jl. door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) onderzocht. Het gaat om een zogenaamde Engelse "1000 ponder", waarbij het detonatiemechanisme nog aanwezig is. De bom hoefde niet meteen ontmanteld te worden. De bom is dan ook weer begraven en afgedekt. De EOD heeft geconcludeerd dat evacuatie van mensen en dieren tijdens de ontmanteling van de vliegtuigbom niet nodig is. De gemeente heeft na overleg met betrokken partijen bepaald dat de definitieve ontmanteling en het afvoeren van de vliegtuigbom op zondagochtend 2 mei 2010 gebeurt.

De gemeente neemt op aanwijzing van de EOD de noodzakelijke maatregelen voor de ontmanteling van de vliegtuigbom. Zo zijn zeecontainers om de bom geplaatst die met aarde zijn omringd. Door deze beschermingsconstructie kunnen omwonenden tijdens de ontmanteling van de vliegtuigbom gewoon in hun huis blijven. Tijdens de ontmanteling wordt het gebied in een straal van 500 meter van de bom afgezet.

Als een bom uit de Tweede Wereldoorlog niet beroerd wordt, levert dit geen problemen op. De situatie is daarmee stabiel en er is geen gevaar voor omwonenden. Omwonenden ontvangen deze week in een brief meer informatie over de ontmanteling van de vliegtuigbom.