Gemeente Soest

Zomerschoon 2010: Een zonnig en schoon weekend

20 april 2010

In de stralende zon en met even stralend enthousiasme hebben afgelopen weekend ruim 2800 scholieren en rond de 300 inwoners zich ingezet om hun buurt schoner, leuker en mooier te maken.

Zomerschoon Boekweitland

Daarmee mag ook deze 14e editie van Zomerschoon weer een succes genoemd worden. Wethouder Jannelies van Berkel was beide dagen op pad om scholieren en buurtbewoners te bezoeken en stak zelf ook de handen uit de mouwen.

Basisscholen

Op vrijdag 16 april hebben 16 van de 20 basisscholen in Soest en Soesterberg de omgeving van hun school opgeschoond.

De Postiljon, St. Carolus, De Wegwijzer, Van der Hucht II, Ludgerus, Waterinkschool, De Egelantier, De Bron, Van der Hucht I, Da Costa, Insingerschool, De Buut, Daniëlschool, Van der Hucht III, De Werveling en de Prins Willem Alexanderschool deden mee.

De kinderen hebben weer ontzettend veel zwerfafval opgehaald. Voor wethouder Van Berkel en de scholen was deze Zomerschoon een leuke kennismaking. De meeste kinderen vonden het ongelofelijk wat er allemaal op de straat en tussen de struiken terecht is gekomen en geven aan dat natuurlijk zelf nooit te doen. De actie Zomerschoon voor het basisonderwijs is georganiseerd door Milieucentrum de Kwekerij van de gemeente Soest.

Voortgezet onderwijs

Het Griftland College heeft vrijdag 16 april met 8 tweede klassen meegedaan aan de actie Zomerschoon. Deze Griftlandactie is georganiseerd door Stichting Balans. Voor de leerlingen was Zomerschoon invulling van een aantal uren Maatschappelijke stage. De klassen hebben schoongemaakt in Soestdijk (vlakbij school), 't Hart en op de Eng.

Tijdens hun werk kwam de bus van Balans langs met een versnapering voor de tieners. Aan het einde van de dag, kwam een `Trilo' van Eemfors bij het Griftland College. De grote machine heeft al het verzamelde vuil opgezogen onder het toeziend oog van de tweede klassen en wethouder Van Berkel.

Buurtbewoners

Op zaterdag was het de beurt aan de buurtbewoners in Soest en Soesterberg. Op 23 verschillende locaties organiseerden zij activiteiten, variërend van zwerfvuil en bladeren opruimen tot spelletjes, kleedjesmarkten en koffiedrinken. Zo'n zestig bewoners begonnen de dag met een gezellig ontbijt in het gemeentehuis, waarbij de gele schoolbus van Ad van de Grift zorgde dat ook de Soesterbergers konden aanschuiven.

Wethouder Van Berkel reed met de Soesterbergers mee terug en bezocht daarna een aantal Zomerschoonactiviteiten in Soesterberg en Soest.

Zomerschoon Prof Lorentzlaan

Helaas was het vanwege de grote hoeveelheid activiteiten niet mogelijk om alle locaties te bezoeken. Overal pakten bewoners deze kans om kennis te maken met de nieuwe wethouder met beide handen aan. Van Berkel eindigde de dag dan ook met een flink aantal notities van opmerkingen en vragen van bewoners.

De wethouder stak ook zelf de handen uit de mouwen en plaatste een prullenbak langs het looppad aan het Oude Grachtje. Daarbij werd zij bijgestaan door haar kinderen, die de hele dag gezellig mee op pad waren, en medewerkers van het gemeentelijke Serviceteam. De plaatsing van de prullenbak was een verzoek van bewoners van de Boerenstreek, die hopen dat met de komst van de prullenbak hondenbezitters vaker de uitwerpselen van hun hond zullen opruimen.

De actie Zomerschoon is een initiatief van de gemeente Soest. Ook woningcorporatie Portaal, Stichting Balans, Eemfors en RMN deden mee. Zij knapten ondermeer samen met bewoners bergingen en voortuinen op, zamelden grof vuil in en organiseerden samen met Wijkbewonersteam Smitsveen allerlei activiteiten voor kinderen.

Het Serviceteam van de gemeente Soest voorzag bewoners van de nodige papierknijpers, bezems, vuilniszakken en andere materialen en haalde na afloop de materialen én de vele gevulde vuilniszakken weer op.