Gemeente Grave

Veel belangstelling voor project Gast van de raad

In de periode voorafgaand aan de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart werden inwoners van onze gemeente uitgenodigd een kijkje te nemen in de keuken van de gemeenteraad. Inwoners konden zich aanmelden als âGast van de raadâ. Belangstellenden werden vervolgens in groepjes van 5-10 personen uitgenodigd om een raadsvergadering bij te wonen. Voorafgaand aan de vergadering aten ze samen met de burgemeester, griffier en twee raadsleden een hapje. Tijdens die maaltijd werd door de aanwezigen het een en ander verteld over het raadswerk en kon informatie worden uitgewisseld.

Â

Deelnemers tevreden

Uit de evaluatieformulieren blijkt dat het merendeel van de deelnemers heel tevreden terug kijkt naar de vergadering. Het project Gast van de raad werd gehouden van juli 2009 t/m januari 2010. In deze periode deden 57 personen mee aan het project. De deelnemers vulden na afloop van de vergadering een enquêteformulier in en uit deze gegevens kunnen we gerust stellen dat de deelnemers erg positief zijn over het project ( vraag 7). Maar liefst 87% beoordeelt het project als goed of zeer goed en geen enkele deelnemer deelt een onvoldoende uit. Kijken we naar onderdelen van het project dan zien we dat 93% van de deelnemers tevreden is over het informatiepakket (vraag 1) dat ze voorafgaand aan de vergadering ontvingen. Ook de ontvangst en uitleg (vraag 2) vond 90% goed; 7 % vond die voldoende en 3% matig.

Â

Beter beeld

Wat de inhoud van de vergaderingen betreft was 60% van mening dat de vergadering interessant en nuttig was; 38 % vond die deels wel en deels niet interessant (vraag 3).

Kijken we naar het beeld dat de deelnemers voor en na deelname hadden (vraag 4) dan is daarin een opvallende verandering te bespeuren. Maar liefst 58% van de deelnemers heeft zijn of haar beeld van de gemeenteraad in positieve zin bijgesteld; slechts 9 % is met een negatiever beeld van de raadsvergadering naar huis gegaan. Ook de vraag (vraag 5) of de deelnemers anderen in hun omgeving zouden aanraden aan het project deel te nemen werd vrijwel unaniem met ja beantwoord.

En uit vraag 6 kunnen we voorzichtig concluderen dat de publieke tribune de komende tijd mogelijk drukker bezet zal zijn want maar liefst 87% van de deelnemers is van plan vaker een raadsvergadering te bezoeken. Of ze dat daadwerkelijk doen zal moeten blijken.

Â

Of het project ook in de toekomst wordt herhaald bekijkt de gemeenteraad op korte termijn.

Â

Informatie

U vindt het Evaluatieverslag Gast van de raad op deze gemeentelijke website; het verslag ligt ook ter inzage bij de publieksbalie. Meer informatie over het project bij mevr. T. Winnemuller (0486) 477 213 of t.winnemuller@grave.nl

Â