Gemeente Uithoorn

Integrale beleidsnota handhaving 2010-2014 vastgesteld

20 april 2010
Toezicht op en handhaving van regels zijn belangrijk. De gemeente Uithoorn past zijn beleid op dit punt regelmatig aan. Enerzijds omdat landelijke ontwikkelingen dit vereisen en anderzijds om de lastendruk voor met name bedrijven te verminderen.

Naar verwachting treedt op 1 juli 2010 de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht

(Wabo) in werking. Hierdoor was het ook in deze gemeente noodzakelijk om het bestaande en nog versnipperde beleid opnieuw te formuleren. Dat is gedaan in de onlangs vastgestelde integrale beleidsnota handhaving 2010-2014.

Door het handhavingsbeleid volgens een geplande aanpak uit te voeren, wordt de aansluiting met de Wabo gewaarborgd.

Belangrijk onderdeel van de nota is dat toezicht en handhaving zoveel mogelijk integraal gebeuren: op één moment diverse deelcontroles gelijktijdig uitvoeren. De dienstverlening komt hierdoor op een hoger peil te liggen.

Op basis van ervaringen wil de gemeente tegen geconstateerde overtredingen effectief en efficiënt handhavend optreden; op basis van een objectieve risicoanalyse én rekening houdend met gemeentelijke prioriteiten en risico-inschattingen van inwoners.

Door toezicht en handhaving integraal én programmatisch aan te pakken, is het mogelijk om effectiever en efficiënter om te gaan met beide taken. Een belangrijk uitgangspunt bij programmatisch handhaven is namelijk dat de uitvoering van toezicht en handhaving probleem-/ risicogestuurd is. Als de risico's van activiteiten binnen de gemeente duidelijk zijn, is logisch vast te stellen waar het meest intensief toezicht en handhaving moet plaatsvinden en ook waar het wat minder intensief en toch nog steeds adequaat kan.
^