Rijksvoorlichtingsdienst

Kabinet steunt organisatie WK Voetbal 2018

Datum: dinsdag 20 april 2010, nr 25.

Kabinet steunt organisatie WK Voetbal 2018

Het Nederlandse kabinet spreekt zijn steun uit voor het organiseren van het Wereldkampioenschap Voetbal in 2018/22 in Nederland en België. Dat heeft minister Klink van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) vandaag aan de Tweede Kamer, de speelsteden, Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven, Enschede en Heerenveen en de KNVB laten weten. Met deze steun komt het kabinet tegemoet aan de door de FIFA, de Wereldvoetbalbond, gestelde overheidsgaranties, als het gaat om bijvoorbeeld openbare orde en veiligheid. De speelsteden zijn financieel verantwoordelijk voor de noodzakelijke stadionuitbreidingen. Het kabinet is bereid de speelsteden in een deel van die kosten tegemoet te komen.

Na toewijzing van het WK door de FIFA zullen in de komende jaren de hoogte van de rijksbijdragen en de verdeling daarvan over de betrokken ministeries en partijen verder worden uitgewerkt. Klink: "Ik kijk uit naar de organisatie van het WK Voetbal in Nederland en België. Een geweldig evenement dat ons land internationaal op de kaart zal zetten. De kosten voor het evenement zijn eenmalig, worden binnen de komende rijksbegrotingen gedekt en mogen niet leiden tot lastenverzwaring voor de burger. Bovendien kunnen we op aanzienlijke inkomsten rekenen uit diverse belastingen, als het evenement in Nederland en België plaatsvindt."

De steun van het kabinet voor het WK 2018/22 in België en Nederland is een nieuwe en belangrijke stap om heel Nederland op Olympisch niveau te brengen. Dat is belangrijk om ons te kwalificeren voor het organiseren van de Olympische Spelen in 2028. Een meerjarige en strategische evenementenkalender met toonaangevende sportevenementen zoals het WK Voetbal hoort daarbij. Nederland stelt zich ten doel om niet alleen op het gebied van sport, maar ook in economisch, sociaal, ruimtelijk en cultureel opzicht tot de wereldtop te gaan behoren. Samenwerking tussen de rijksoverheid en de sportsector, maar ook met gemeenten, provincies, bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en de Nederlandse bevolking zelf is hiervoor essentieel.

Het kabinet gaat definitief akkoord met het uitbrengen van een bid voor het WK 2018 wanneer de Tweede Kamer zich daar breed in kan vinden. De FIFA besluit op 2 december in welke landen het WK Voetbal in 2018 en 2022 zullen plaatsvinden.

Noot voor redacties (