Erasmus Universiteit Rotterdam

VWO Profiel `Economie en Maatschappij' failliet verklaard

Bètascholieren blijken geschikter voor economiestudie

De aansluiting tussen het VWO-profiel Economie en Maatschappij en de studie Economie is broos. Scholieren die een exact VWO-profiel met veel wiskunde hebben gedaan, blijken beter te presteren tijdens hun academische economische studie. Dit stelt Ivo Arnold, opleidingsdirecteur / vice-decaan aan de Erasmus School of Economics en hoogleraar monetaire economie aan Nyenrode Business Universiteit in zijn opiniestuk in de Economisch Statistische Berichten (ESB) van 16 april 2010.

VWO-scholieren met een economische interesse kiezen veelal voor het profiel `Economie en Maatschappij', maar zij doen er beter aan om een natuurprofiel met wiskunde B te kiezen, stelt Arnold. Uit rendementscijfers van de Erasmus School of Economics blijkt dat studenten met een bèta-achtergrond relatief vaker het bindend studieadvies (BSA) doorkomen. De verklaring is hun grotere analytische vermogen.

Ivo Arnold pleit ervoor dat de aansluiting VWO-WO op het gebied van economie verbetert en ziet hierin een rol voor de overheid. Deze kan volgens hem op twee manieren handelen: óf het oude onderscheid tussen VWO alfa en bèta herstellen, óf het wiskundeonderwijs binnen het profiel Economie en Maatschappij verzwaren tot wiskunde B. Studenten die zich tijdens hun middelbare schooltijd voorbereiden op een economie studie, hebben dan meer zekerheid dat ze de studie ook goed kunnen voltooien.
Lees het opiniestuk van Ivo Arnold in Economisch Statistische Berichten (PDF).