Warchild


Friends ontmoeten veldmedewerkers

20 april 2010 -
Tegen welke gevaren loop je aan als War Child veldmedewerker? Hoe verwerk je als medewerker de verhalen van oorlogskinderen? Welke opleiding heb je nodig om voor War Child in het veld te werken?

Friends ontmoeten veldmedewerkers op het hoofdkantoor van War Child Regelmatig komen medewerkers uit onze projectlanden naar het hoofdkantoor in Amsterdam. Dit jaar hebben we Friends voor het eerst uitgenodigd om onze veldcollega's te ontmoeten en naar hun verhalen te luisteren, maar vooral ook om ze veel vragen te stellen.

Friendsbijeenkomst
Op donderdag 15 april gaven de veldmedewerkers tijdens een bijeenkomst in de Oranjekerk in Amsterdam, het hoofdkantoor van War Child, antwoord. Veel vragen, zoals de bovenstaande voorbeelden, gingen over de gevaren en emoties die het werken voor War Child met zich meebrengt. Maar, Friends wilden bijvoorbeeld ook graag weten welke opleiding onze veldmedewerkers hebben gevolgd.

Doorsnee werkweek
Ernst Suur, tot voor kort werkzaam in Oeganda en voorheen programmaspecialist in onder andere Soedan en Kosovo, liet via foto's zien hoe een doorsnee werkweek in Oeganda er uit ziet. Froukje Zwaga, landendirecteur voor War Child in Oeganda ,ging dieper in op de structuur van een veldkantoor en vertelde over de manier waarop we samen werken met lokale medewerkers zoals Oegandese psychologen, maatschappelijk werkers en beveiligingsmensen.

Emoties en gevaren in het veld
Andres Gonzalez, landendirecteur in Israël en de bezette Palestijnse Gebieden, vertelde hoe hij heel ontroerd raakte van een toneelstuk dat gemaakt en opgevoerd werd door Joodse en Palestijnse kinderen, in een maatschappij waar haat en geweld de maatschappij domineren. Sandra Renew, voorheen werkzaam in Soedan en nu landendirecteur van Sri Lanka, wist de bijeenkomst weer even in een ander daglicht te zetten toen ze inging op de vraag over het meest gevaarlijke moment in haar War Child carriere: het moment dat in Soedan een grote spin op haar schouder viel terwijl ze onder de douche stond...

Nieuwe bijeenkomst in de planning
Met een goed gevoel kijken wij terug op deze middag. Friends waren erg enthousiast en voelden zich op deze manier erg betrokken bij het werk dat we doen in verre landen als Afghanistan, Colombia, Oeganda en Soedan. Maar ook de veldmedewerkers vinden het erg belangrijk en inspirerend om in gesprek te zijn met de mensen die hen steunen! We hopen dit jaar nog een Friendsbijeenkomst te organiseren. Hou de Peace of Post (e-mailnieuwsbrief) in de gaten voor datum en tijdstip.