Meer fiscale aftrekmogelijkheden voor duurzaam vervoer

20/04/2010 12:55

Agentschap NL

Er komen meer fiscale aftrekmogelijkheden voor bedrijven, vooral op het gebied van duurzaam vervoer. Vanaf 21 april kunnen elektrische personenauto's en elektrische brommers en snorfietsen met lithiumaccu fiscaal voordelig worden aangeschaft. Ook zijn er vanaf deze datum aftrekmogelijkheden voor investeringen in vulpunten met biobrandstoffen en vervanging van asbesthoudende daken. Dit blijkt uit een wijziging van de Milieulijst van de MIA/Vamil die op 20 april is gepubliceerd in de Staatscourant. Naast nieuwe fiscale aftrekmogelijkheden zijn op de Milieulijst ook een aantal omschrijvingen aangepast van investeringen die al op de lijst stonden.

Op de Milieulijst staan alle milieu-investeringen die in aanmerking komen voor de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en/of Willekeurige Afschrijving Milieu-investeringen (Vamil). Doel van de beide regelingen is Nederlandse ondernemers te stimuleren om te investeren in een milieuvriendelijke bedrijfsvoering.

Duurzaam vervoer

De gewijzigde Milieulijst biedt meer mogelijkheden voor duurzaam vervoer. Elektrische brommers en snorfietsen met lithiumaccu en elektrische personenauto's zijn op de Milieulijst gezet. Voor elektrische auto's kan zelfs met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2010 gebruik worden gemaakt van de MIA/Vamil.Ook de aanleg van een tankstation met biobrandstoffen (met één van de hoge blends B30, B100 en E85) kan nu met fiscaal voordeel.

Vervanging van asbesthoudende daken

Ondernemers die asbesthoudende daken van hun loodsen, stallen en schuren willen vervangen, kunnen nu ook gebruik maken van het fiscale voordeel van de MIA/Vamil. Vervanging draagt bij aan het terugdringen van de gezondheidsrsico's van asbesthoudende daken.

Strengere eisen aan duurzame stallen

Via de MIA en Vamil kunnen bedrijven voordelig investeren in duurzame stallen. Alleen stallen die aan strenge eisen voldoen, o.a. op het gebied van diergezondheid, komen in aanmerking. Per 21 april gelden er strengere eisen (MDV-4) voor alle varkens- , pluimvee- en melkveestallen. Voor vleeskalverstallen zijn de eisen gelijk gebleven.

Tijdelijk hogere aftrek

In verband met de extra maatregelen van het kabinet voor de bestrijding van de kredietcrisis, is extra budget voor de MIA/Vamil beschikbaar gesteld. Sinds juni 2009 geldt voor veel investeringen een hoger aftrekpercentage. Ondernemers die niet tot de visserij-, land- of tuinbouwsector behoren kunnen in 2010 gebruik maken van 20 procent extra MIA (tot een maximum van 500.000 euro extra steun per onderneming), mits zij vóór de economische crisis financieel gezond waren.

MIA en Vamil

MIA en Vamil zijn fiscale stimuleringsregelingen van de ministeries van VROM en Financiën. Milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen kunnen in aanmerking komen voor beide regelingen, of voor één van de regelingen. Via de MIA kunnen ondernemers tot 40 procent van de investeringskosten voor een milieuvriendelijk bedrijfsmiddel aftrekken van de fiscale winst. Met de Vamil kunnen bedrijven zelf bepalen wanneer ze de investeringskosten van een bedrijfsmiddel afschrijven. Dat levert een liquiditeit- en rentevoordeel op. De divisie NL Milieu en Leefomgeving van Agentschap NL voert de MIA en Vamil uit.

Agentschap NL

Begin 2010 is SenterNovem samengegaan met de EVD en Octrooicentrum Nederland. De nieuwe organisatie Agentschap NL biedt klanten nu één aanspreekpunt voor duurzaamheid, innovatie en internationaal ondernemen. De activiteiten van Agentschap NL vinden plaats in vijf thematische divisies. De MIA/Vamil is onderdeel van de divisie NL Milieu en Leefomgeving. Kijk voor meer informatie over Agentschap NL op www.agentschapnl.nl

Meer informatie?

Wilt u meer weten over MIA/Vamil, kijk dan op www.agentschapnl.nl/miavamil. Via deze site kunt u zich tevens abonneren op de digitale nieuwsbrief. Op werkdagen tussen 8.30 uur en 12.30 uur kunt u contact opnemen met de helpdesk MIA/Vamil, telefoon (088) 602 34 80 of mailen naar miavamil@agentschapnl.nl.





http://www.agentschapnl.nl/mia

http://www.agentschapnl.nl