Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Aan de slag met sterke vrouwen van het Koninkrijk

20 april 2010

'Sterke vrouwen voor een nieuwe sterke generatie.' Dit is het motto van het initiatief Sterke Vrouwen van het Koninkrijk dat eind 2007 is gelanceerd door staatssecretaris Ank Bijleveld-Schouten. Het initiatief wordt gedragen door veertien (oud)bestuurders uit alle delen van het Koninkrijk. De Sterke Vrouwen zetten zich in voor een betere toekomst van de Antilliaanse en Arubaanse jeugd en laten zich daarbij niet hinderen door politieke grenzen, landsgrenzen en cultuurverschillen.

Het motto is de rode draad van de verschillende activiteiten die de afgelopen twee jaar hebben plaatsgevonden. In oktober 2008 vond een netwerkbijeenkomst plaats in Almere en gingen de Sterke Vrouwen op werkbezoek in Rotterdam. Op maandag 19 april vond de slotconferentie van het initiatief plaats.

Tijdens de conferentie werden de resultaten gepresenteerd van het onderzoek naar Antilliaanse en Arubaanse vrouwen in eenoudergezinnen dat is uitgevoerd door de Universiteit van de Nederlandse Antillen in opdracht van de leden van het Sterke Vrouwen Initiatief.

De ontwikkeling van de vrouw in de Caribische samenleving staat in deze onderzoeken centraal. Er komen aan de orde als: Wat is de succesfactor voor vrouwen in eenoudergezinnen? Wat is de rol van het sociale netwerk? Kunnen we in het verleden verklaringen vinden voor de huidige Antilliaanse en Arubaanse gezinsformaties of gezinsontwikkelingen? Welke interventies zijn kansrijk voor de versterking van de positie van de alleenstaande moeder?

Staatssecretaris Bijleveld-Schouten heeft tijdens de conferentie aangekondigd dat de onderzoeksresultaten door AMFO (Antilliaanse MedefinancieringsOrganisatie) gebruikt zullen worden bij de financiering van NGO-projecten die zich richten op de versterking van de positie van de (tiener)moeders die aan het hoofd staan van éénoudergezinnen. In de kaderbrief 2010 van AMFO is hier al rekening mee gehouden.