Private sector cruciaal voor groei in ontwikkelingslanden

20/04/2010 13:20

FMO

Den Haag, 20 april 2010 - Prinses Màxima bevestigde vandaag tijdens de

Conferentie 'Be Social, Make Profit: Financing the Future of Developing Economies' het belang van toegang tot financiële dienstverlening voor ondernemers in ontwikkelingslanden. Tijdens de conferentie, die wordt gehouden ter ere van FMO's veertigste jubileum, benadrukte Minister Verhagen van Buitenlandse Zaken de noodzaak van economische groei in ontwikkelingslanden ten behoeve van gelijke welvaartsverdeling. "Investeren in infrastructuur is belangrijk voor economische groei in

ontwikkelingslanden," verklaarde de minister. Hij wees in dat verband op het Infrastructure Development Fund, opgezet door het ministerie van Buitenlandse Zaken en FMO, dat zich richt op infrastructurele investeringsprojecten met een hoger risico in ontwikkelingslanden.

De conferentie van FMO stelt een aantal thema's aan de orde die worden

besproken door bestuurders van Nederlandse en internationale organisaties,

ondernemers, academici en politici. Zo wordt er in de ochtend gedebatteerd

over het financiële rendement van duurzaam investeren, de positieve invloed

van de private sector in ontwikkelingslanden op armoedebestrijding en de

verschuiving van verhoudingen in de wereld en wat dat betekent voor economische groei in ontwikkelingslanden. Ook worden tijdens de conferentie resultaten gepresenteerd van een onderzoek in opdracht van FMO naar investeringen door Nederlandse bedrijven in ontwikkelingslanden en in hoeverre milieu en sociale voorwaarden daarbij een rol spelen.

FMO heeft in 40 jaar veel kennis opgebouwd over het combineren van sociaal en financieel rendement. Nanno Kleiterp zei in zijn openingsspeech: "De verhoudingen in de wereld zijn op dit moment hevig aan het veranderen: de economische groei komt in de komende jaren uit ontwikkelingslanden in plaats van ontwikkelde landen. Tegelijkertijd zijn er drastische veranderingen nodig om armoede te bestrijden en maatregelen te nemen tegen de groeiende dreiging van klimaatverandering. Voor beide is de private sector cruciaal. Onze ervaring in ontwikkelingslanden laat zien dat ontwikkelingswaarde, goed bestuur en oog voor milieu en sociale voorwaarden hand in hand gaan met goede financiële resultaten op de lange termijn. Dat is de les die wij in ons 40-jarig bestaan hebben geleerd."

EINDE PERSBERICHT

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.fmo.nl/FMO40